05/01/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

60% от българите биха протестирали срещу високите цени на горивата

Мнозинството от българите са на мнение, че цените на горивата у нас са по-високи от средните в Европа. Това сочат данните от национално-представителното проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на вестник „Класа”.
Ръстът на цените на горивата у нас в последните месеци развълнува голяма част от населението. В отговор на неколкократни покачвания на цените шофьори в цялата страна организираха протести, като зареждаха много малки количества горива на различни бензиностанции.
Очевидно е, че темата за цените на горивото е чувствителна в обществото ни. Три четвърти от населението у нас е на мнение, че цените на бензина и дизела у нас са неоснователно високи – по-високи от цените в Европа. Едва 15% оценяват цените като приблизително същите или по-ниски от тези в останалите страни на Европейския континент.
Въпреки че обществото е категорично, че цените на горивата у нас са високи, мненията са разделени по отношение на това кой носи отговорността за тази несправедливост. 32% от населението са склонни да обвиняват българските рафинерии за високите цени на бензина и дизела.
Малко над една четвърт пък са смятащите, че правителството удържа твърде високи акцизи за горивата, което вдига крайната пазарна цена до нива над европейските.
Независимо кой е виновен за високите цени на горивата, преобладаващата част от обществото е на мнение, че правителството ни няма да успее да окаже реално влияние, което да доведе до по-ниски разходи на шофьорите за горива. Оптимистите са едва 17%, за сметка на 57% песимисти. Висшистите, модерните българи и хората между 26-40 годишна възраст са най-склонни да се надяват на намаляване на цените. Малко над една пета от представителите на тези групи изразяват оптимистични прогнози по отношение на цената на бензина.
Макар протестите от миналия месец да не бяха твърде масови, цели 60% от населението заявява, че би излязло на следващ протест срещу цените на горивата. Сред изразяващите най-сериозна готовност са мъжете (67%), жителите на малките и областните градове, занимаващите се със собствен бизнес (67%).
Въпреки че голяма част от българите заявяват, че биха участвали в протести срещу несправедливите според самите тях цени на горивата, само 40% виждат смисъла на протестирането в очакванията за реален успех – а именно понижаване на цените като резултат от демонстрациите. За по-голяма част от склонните да протестират смисълът на участието в такъв род граждански инициативи е основно да се покаже гражданска позиция и непримирение със статуквото.



Изследването е проведено през първите дни на месец април, национално-представително е и обхваща 996 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване