05/01/11 14:23
(http://www.klassa.bg/)

Топ 10 на продуктите, които промениха световната бизнес карта

iPhone на Apple е сред 10-те продукта, променили света, според класация на Си Ен Би Си. Необходимо е да се направи много, за да се промени насоката на производството. За всяка успяла компания има дузини други, които са се провалили в опитите си. Някои опитват да следват успешния модел, но също отпадат в процеса. Възможността да си пробивен не означава непременно и да си първият с идеята на пазара. Необходимо е да следваш и да изпълняваш всичко предначертано по-добре от останалите. Така ще победиш конкурентите и ще си на гребена на вълната, убедени са експертите от Си Ен Би Си.
И така, докато Blackberry радикално промени начина, по който бизнесът общува помежду си, iPhone се превърна в устройство за масовия пазар. Джаджата е повече от телефон и машинка за пращане и четене на електронни съобщения. Това е първият наистина портативен компютър. Междувременно App Store доведе до сеизмични промени в света на видеоигрите, докато самостоятелната индустрия за GPS технологии силно се разклати. Amazon.com стартира просто като онлайн книжарница. С нарастването си обаче сайтът се оказа заплаха за целия пазар на дребно. Търговците не се притесняват за цени на наеми за търговски площи, компаниите имат възможност да предлагат по-ниски цени и въпреки това печалбите остават отлични. Дори гиганти като Wal-Mart усетиха заплахата и през 2009 г. започнаха с поредица от ценови войни, особено през почивните дни. Така те се опитват да станат по-конкурентни в онлайн пространството. Докато Sony и Microsoft следваха традиционния път на конзолите, Nintendo хвърлиха зара с Wii. Те игнорираха графичната сила и възможности, като насочиха усилия към желанието да направят игрите лесни за управление с помощта на сензори за контрол на движението. Идеята проработи и компанията не просто се оказа лидер в продажбите, но принуди и конкуренцията да се включи в надпреварата. Netflix беше пренебрегвана от мнозина в началото, но тя доказа, че може да донесе промяна на пазара за домашни развлечения с видеострийминг модела си. Фирмата предизвика дори Аpple и Amazon да инвестират сериозни суми в това.
Допреди години мисълта, че пощенските служби ще съкращават служители и маршрути, би изглеждала нелепа. Сега обаче писаните на ръка писма, които се нуждаят от дни, за да стигнат до получателите, са изместени от електронната поща. Нека не забравяме и социалните мрежи. Twitter и Facebook замениха телефона при разговорите с приятели. Вместо да звъним, за да си кажем интересен виц или къде отиваме, ние правим това в мрежата. Днес социалният живот на хората се завърта около тези средства за комуникация. Така стигаме и до Google. Стартирал като обикновена търсачка, той се превърна в нарицателно за всякакъв вид информация в интернет. Въпреки че интернет като цяло привлече много от почитателите на телевизията, най-голямата заслуга за това навярно се дължи на YouTube. Не случайно над 111 млн. души са прекарали между 15 и 20 мин на ден през февруари със съдържанието в сайта.
Craigslist, от друга страна, промени пазара за всякакъв вид обяви, превръщайки ги в безплатни. Вместо по страниците на печатните издания, сега хората имат възможност да продават, предлагат и търсят в мрежата всичко, което им е необходимо. Southwest Airlines и JetBlue също са се оказали фактори за промяна на света. С ниските цени на билетите и специалното обслужване на клиентите те са изменили начина, по който хората летят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване