05/03/11 07:44
(http://e-vestnik.bg/)

Клептокрация 5. Петя Славова – от кориците на списанията до кражбите в банката й

Банкерката Петя Славова (вдясно) на парти с Евгения Банева, съпруга на милионера Банев. Снимка: Булфото

В българските банки се крадат пари и БНБ не защитава окрадените, а крадците – това стана ясно от предишната част на тази история. Така става и с откраднатите над 5,5 млн. долара от депозити на клиенти в “Инвестбанк”.
Нещастникът, нападнал клона на “Инвест банк” в Сливен и взел заложници, сигурно не е чувал поговорката “Защо да обираме банка, като можем да си направим”.

Точно така е постъпила Петя Славова навремето, когато заедно с Митко Събев и със съдействие на БНБ, и на пенсионирания генерал от ДС Любен Гоцев слагат ръка върху някогашната Международна ортодоксална банка “Свети Никола” (известна и като банката на ДС – историята е описана тук). После, след няколкогодишни съдебни битки, банката става “Нефтинвест банк”, после “Инвестбанк”, чийто основен собственик днес е Петя Славова – лично и чрез фирми. Преди няколко години тя даде акции от банката и на децата си – на 9-годишния й тогава син (от Митко Събев) и на 18-годишната си дъщеря от предишен брак. Акции имат и “Феста холдинг”, чийто основен собственик е Петя, и винпромът в Поморие, също на Петя.
Това е империята, която си е изградила. Преди година е открита нова сграда на холдинга с банка и хотел, залепен за нея, на бул. “България” в София. На последния етаж на хотела е нейният личен апартамент.
Тук-там пишат за Славова, че е най-богатата българка. Тя се харесва в тази роля, щедро се показва в пиарски интервюта по вестници като “24 часа”, с чиято (бивша) главна редакторка е близка. Била е поне 15 пъти на кориците на женски лайф-стайл списания с организирани фотосесии. Появява се и по телевизия, когато трябва. Тоест – успешно си гради имиджа на успяла бизнесдама (или бизнесменка – както я пишат по някои издания).

Петя е и председател на надзорния съвет на “Инвестбанк”. Тя лично избира екипа в нея, назначава директорите.
До края на 2009 г. директор на банката е бил Владимир Владимиров, наричан в печата един от най-известните български банкери. Години наред е бил шеф на Пощенска банка, на ДЗИ “Росексим банк”, на Общинска банка, на Банка за земеделски кредит. За него е писано, че има досие като служител на ДС и когато през 2005 г. Славова го назначава за шеф на “Инвестбанк”, в банковите среди се коментира, че всичко си идва на мястото. Но в банковите среди се коментира също, че от някаква финансово-брокерска къща, на каквото ниво е била “Инвест банк”, Владимиров прави реална банка. Но се скарва със Славова. Със сигурност за пари. Тя първо го е направила акционер в банката, после го гони и претендира за пари от него. Това е друга история.
През октомври 2009 г. Владимиров напуска със скандал. Според него, той си е подал оставката заради нередности в банката, а според Славова надзорният съвет, чийто шеф е тя, е взел решение да го освободи. Преди това от банката е напуснал и един от изпълнителните директори.

Какво става в тази банка? Според показателите, които се отчитат в БНБ, тя е в добро състояние. Иначе за “Инвест банк” се знае, че е банката с най-оспорвано акционерно участие сред всички банки (заради делата между акционерите и прехвърлянето на собственост от един акционер на друг).
“Инвестбанк” е единствената българска банка, която на два пъти е управлявана от квестори. Първо през 1998, а после - в края на 2002 г. Причините са същите - разправиите между акционери за собствеността на банката (случаят беше описан в предишна история по темата - виж тук).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване