04/13/12 19:33
(http://e-vestnik.bg/)

Властта сложи чадър над кражбите в банката на Петя Славова. Но защо мълчат медиите?

Централата на “Инвестбанк” в София. В хотелската част отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

Една новина премина при пълно информационно затъмнение в медиите. Бившият главен счетоводител на „Инвестбанк” на Петя Славова Петър Маринов тия дни беше арестуван, че е присвоил и ползвал служебен мерцедес на „Инвестбанк” преди …повече от една година. Колата всъщност била негова служебна, но поради разправиите с банката, в която е работил, и след като напуска, връща колата, но в някакъв момент е останала в него без уредени документи. Защо арестуват човек за такова леко обвинение, при това с година закъснение? Обяснението е просто - за сплашване.
Два месеца по-рано същият Петър Маринов на пресконференция разказа за големи кражби в „Инвестбанк”, а също, че банката дава подкупи на министри и държавни служители, срещу което те откриват в нея сметки на своите ведомства и на държавни фирми, общини (виж тук повече).
Нито една от двете новини не беше съобщена от нито една телевизия (освен Канал 3), и от нито един от големите вестници (освен „Галерия”).

Факсимиле от прокурорско постановление на Софийска градска прокуратура, което констатира престъпления по три члена от НК в “Инвестбанк”. От него се вижда, че и шефката на банката е ползвала благата от главния счетоводител. Постановлението е отменено и е започнато разследване срещу …фирмите, чиито пари са откраднати (виж Клептокрация 6). Сега прокуратурата се чуди при толкова много доказателства за кражби как да ги премълчи.

Не съобщиха дори „Медиапул” и „Дневник”, които обикновено не спестяват новини.
Как така разкриването на данни за огромна корупция и за кражби от банка се покриват с мълчание? Маловажно ли е това за обществото, че медиите не го съобщават? И не е ли новина, че властта арестува човек, който открито свидетелства за корупция? Много преди пресконференцията Маринов е описал всички съобщени от него скандални факти в сигнали до ГДБОП и прокуратурата. Не последвала никаква реакция, освен че в дома му дошли качулати на обиск, за да намерят документи. Той обаче предвидливо не ги е държал в къщата си.
Големите вестници са под контрола на властта и не биха съобщили нещо по този въпрос. Но защо и „Медиапул” и „Дневник” премълчаха?
Тъй като пресконференцията на Маринов я водеше Явор Дачков, зам.-главен редактор на „Галерия”, случаят се свързва с Алексей Петров. И медиите налагат тотално мълчание. Едни пазят задника на Борисов и властта му, която покрива с чадър Петя Славова. Други медии се опасяват да не се окажат в ролята на адвокати на Алексей Петров - „Октопод”-а. Малко нелепо вестник „Галерия” свърза кражбите в банката на Петя Славова с делото срещу Петров. Основен свидетел по това дело е Георги Цветанов, който е бил шеф на клон на банката на Славова в Плевен и е участвал в някои от схемите. Така заради един свидетел огромни скандали в тази банка продължават да остават в сянката на медиите.

Точно преди една година в e-vestnik пуснахме поредицата „Клептокрация”, в която с подробности бяха описани случаи на откраднати големи суми - общо милиони - от сметките на клиенти в „Инвестбанк” на Петя Славова. Никакъв Георги Цветанов тогава нямаше в тези случаи, не сме го и споменавали, случаите бяха достатъчно ясни и повече от скандални.

Те пазят парите на вложителите. Изпълнителната директорка на “Инвестбанк” Диана Младенова и директорът Цанко Коловски. Снимки: от прессъобщения за назначенията им в банката.

В публикациите бяха приложени документи, включително прокурорско постановление и ревизия на БНБ, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване