05/11/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

В гъсталака на Арабската пролет

в. Файненшъл таймс

Ако поговорите със западни служители за въстанията в арабския свят, вероятно ще чуете противоположни мнения - понякога дори от един и същ човек. Първото е, че Арабската пролет, по израза на европейски дипломат, е “най-хубавото нещо, което се е случило през живота ми в арабския свят”.

Второто е, че това е най-опасният момент в арабския свят от десетилетия насам.
Едни и същи хора могат да твърдят и двете неща едновременно, тъй като това е сблъсък между дългосрочни и краткосрочни възгледи. Погледнете великия ход на историята и ще разберете, че поддържането на статуквото в арабския свят не е било нито възможно, нито желателно.

Това бе регион, потънал в диктатура и бедност. Това бе единствената част от света, в която нямаше никакъв значителен напредък към демокрация през последните 30 години. В нея се наплодиха назадничави и жестоки идеологии. Кой би искал да запази това? И въпреки всичко сривът на старите арабски режими заплашва, тук и сега, да доведе до войни, разпадане на държави и нови възможности за войнствените ислямисти.

Това не е случаят с известната чаша, която може да бъде сметната за наполовина пълна или наполовина празна. Прилича повече на две чаши една до друга. В първата има хубаво вино, което обещава да стане превъзходно след 20 години, но все още не е готово за консумация. Втората чаша трябва да бъде изпита сега, нейното съдържание е мътно и може да се окаже дори отровно.

Настроението във Вашингтон е приповдигнато заради убийството на Осама бин Ладен в Пакистан. Но гледайки към Близкия изток, западните политически стратези виждат все повече причини за тревога.

Изглежда абсурдно американците и европейците да се тревожат за нестабилността в Сирия. Правителството на Асад е жестока диктатура, която работи в тясно сътрудничество с Иран и играеше мрачна роля в Ливан. Добре е да се отървем от него, нали? Но външни наблюдатели са съвсем наясно, че Сирия е етнически разпокъсана и крехка държава и нейното разпадане може да бъде съпроводено с насилие.

Европейски външен министър я нарече “малка Югославия в Леванта”. Турското правителство, което работи усилено за изграждане на близки отношения със Сирия на президента Башар Асад, е особено разтревожена от перспективата за хаос, кръвопролития и потоци от бежанци в съседни страни.

Либийският конфликт, междувременно, заплашва да дегенерира до патово положение. Има хора, които смятат, че това е приемлив изход, със сигурност по-добър от риска от клане в Бенгази. Но вече се усеща някакъв вид съжаление сред западни служители, които разбират, че Либия се превръща в продължителна и тежка задача с непредвидими последици.

Както каза един американец: “Не смятам, че е добра идея да затъваме в още една война, в още една мюсюлманска страна. Нямаме никакви значими стратегически интереси, които да са изложени на риск в Либия. И рискуваме да създадем нова зона на анархия, пълна с леснодостъпни пари и оръжия, която може да се окаже убежище за терористи”. Той направи пауза, преди да добави с равен глас: “Но аз напълно подкрепям нашата политика”.

Има опасения също, че политическата промяна в Египет създава нови възможности за жесток екстремизъм. След падането на президента Хосни Мубарак мнозина бивши терористи бяха освободени от затвора, а други бивши джихадисти се върнаха в страната. В египетските сили за сигурност цари безпорядък.

Междувременно египетската външна политика вече се променя по начин, който е неудобен за Запада. Отношенията на Египет с Иран се затоплиха. Мюсюлманските братя, които вероятно ще са най-голямата партия в новия египетски парламент, твърдят, че искат да отменят мирния договор с Израел. Временното египетско правителство вече изненада САЩ, като договори сделка между противниковите палестински фракции “Хамас” и “Фатах”.

Някои от по-спокойните западни служители гледат на това развитие положително, тъй ...

Публикувана на 05/11/11 21:30 http://e-vestnik.bg/11745/v-gastalaka-na-arabskata-prolet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване