11/29/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Вдъхновителите на Арабската пролет промениха света

Вдъхновителите на Арабската пролет са на първо място в престижната класация "Стоте личности, повлияли на мисленето на света" на американското списание"Форин полиси". Началото на т.нар. Арабска пролет дойде от бунтовете в Тунис, които избухнаха, след като на 17 декември 2010 г. уличният продавач Мохамед Буазизи се самозапали в знак на протест срещу политическата система. Народният гняв доведе до бягството на президента Бен Али, след което последваха революции в други арабски държави.
Почетното първо място разделят най-прогресивните активисти на тези промени. Първата десетка води Аля Асуани, писател и един от водачите на египетската революция, чийто забранен роман от 2006 г. описва разпада на обществото при управлението на Хосни Мубарак. Следва го бившият директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей, сочен за бъдещ лидер на Египет. В списъка са сирийският карикатурист Али Ферзат, сирийската адвокатка Разан Зайтунех и Рашид Гануши, създателят на туниската умерена ислямистка партия “Ен Нахда”, която спечели първите демократични избори след падането на режима. Заедно с арабските вдъхновители в класацията е Сърджа Попович, един от лидерите на сръбското младежко движение "Отпор". То организира мирни демонстрации и помогна за свалянето на Слободан Милошевич през 2000 г. Демонстрантите на площад “Тахрир” в Кайро ползваха опита на това движение. Освен Попович, на същата позиция е 83-годишният американски учен Джин Шарп. Вдъхновен от мирния протест на Махатма Ганди в Индия, той пише трудове на тема "Как да свалим авторитарни режими с демонстрации без насилие". Шарп смята, че ако протестиращите не отвръщат на насилието на властите, режимът ще загуби своята подкрепа.
На 11-о място в класацията е американският президент Барак Обама. На 16-о е турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, на 21-во - френският президент Никола Саркози, на 27-о - германският канцлер Ангела Меркел. В списъка има още управляващи политици - бразилският президент Дилма Русеф (42-ра) и исландският премиер Йохана Сигурдардотир (87-а).
99-а позиция в класацията заема венецуелецът с български корени Теодоро Петкоф. Революционер в миналото, той е известен журналист, професор по икономика в университета в Каракас, лидер на партията „Движение за демократичен социализъм”, сенатор и бивш министър на индустрията. Петкоф критикува огромното социално разслоение, което се задълбочава при управлението на президента Уго Чавес. Бащата на Петкоф е български емигрант, а майка му е полска еврейка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване