05/13/11 06:06
(http://e-vestnik.bg/)

Клептокрация 7. Откраднати пари от клиенти в “Инвестбанк” отиват към фирми на Петя Славова

Трансфери на милиони са извършени без необходимите банкови документи; Къде работи братът на Иван Искров?

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на “Инвест банк”. Снимка: Булфото

За онези, на които им е досадно да четат статии, ето накратко какво се разказва в следващите редове:
- Откраднатите пари от сметки на клиенти в банката на Петя Славова – “Инвестбанк”, за които стана дума в предишните части на тази банкова сага, отиват по сметки на нейни фирми, за купуване на имоти от “Феста холдинг” (който е пак нейна собственост).

- БНБ прави проверка и мълчи за безобразията. Братът на управителя Иван Искров работи като служител “по сигурността” в „Инвестбанк” в София, но това едва ли е причината БНБ да мълчи - става дума за много милиони.

На някого може би не му се вярва? Такава публична личност, известната бизнесдама Славова, дето я показват по телевизията и краси кориците на списанията, а от банката й изчезват пари на клиенти и отиват в …джоба й? Невъзможно!

Да, ама… Движенията на парите са документирани в самата банка, с ревизии, с проверка на БНБ и показания пред прокуратурата.

Какво разказва бившият изпълнителен директор пред прокурор

Ето какво казва на разпит в прокуратурата в края на 2010 г. бившият директор на “Инвестбанк” Владимир Владимиров, един от най-известните български банкери (за неговото напускане на “Инвестбанк” стана дума в предишна част от историята):

“…Ревизията (б. а. – става дума за вътрешен одит на “Инвестбанк” от август 2009 г.) констатира многобройни тегления от сметки на клиенти, извършени от главния счетоводител Петър Маринов, без наличието на платежни нареждания, подписани от титулярите на сметките, и без наличието на документи, показващи основанието за плащане. Общо сумите бяха над 10 000 000 (десет милиона) лева. Неправомерните преводи, извършени от Петър Маринов и констатирани от вътрешния одит, са посочени в приложения №10 и №11 (б. а. – става дума за документи на прокуратурата). По-голямата част от парите след серия от комбинации, бяха отишли по сметки на фирми на Петя Славова, която е собственик на банката и председател на надзорния й съвет. Тук искам да подчертая, че по това време Петър Маринов, освен че е главен счетоводител на клон “Централен” на банката, е и счетоводител на няколко фирми на Петя Славова…”

Факсимиле от доклад на шефа по сигурността на “Феста холдинг”, който описва нарушенията. Копие - до Славова.

По-нататък следват примери:

През септември 2009 г. счетоводителят Петър Маринов превежда от депозита на Д. И., клиент на банката, без негово знание, сумата от 558 596 евро в полза на фирма “Пъсешън Лайбръри” ЕООД.

Едно уточнение от автора – в този случай става дума за източване от сметка на физическо лице, което няма нищо общо с фирмите, за които писах в предишните части на тази банкова сага, че са източени парите им.

Чия е тази фирма, в която отиват парите? На …същия този счетоводител Петър Маринов – той е неин собственик и управител в някакъв период (иначе има и други). Читателят ще си помисли, че той краде за себе си. Но не, парите продължават да се движат. Същия ден фирмата му превежда сумата (в левове) на “Билд Колекшън” ЕООД, която пък е собственост на Теодоси Маринов, баща на счетоводителя. Същия ден фирмата на таткото купува от фирма “Феста хотели” ЕАД (на Петя Славова, с управител дъщеря й Жени) няколко апартамента и гаражи в Банско.

За сделката “Феста хотели” издава фактура № 7100000469 от 10 септември 2009 г. на стойност 1 092 518 лв. (приложение № 12 – ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване