05/18/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел обявява правилата за стрес тестовете на ядрените централи

До края на седмицата ЕК да вземе решение за правилата, по които ще се провеждат стрес тестове на 143 атомни централи в общността, каза вчера Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране(АЯР ). Той добави, че изпитанията ще започнат от юни. Необходимостта от проверка на сигурността на реакторите на Стария континент дойде след катастрофата в японската АЕЦ „Фукушима“.
В АЕЦ „Козлодуй“ вече работят по изпитанията, очаква се те да бъдат завършени до края на месеца. Ако е необходимо, ще се правят допълнителни проверки според изискванията на ЕК, а на по-късен етап може да има проверка на експерти от Международната атомна агенция в централата, обясни Цочев.
От АЯР уточниха, че техническият проект за АЕЦ „Белене“ ще се забави заради новите правила за безопасност. Някои от системите за безопасност на втора атомна все още не са инсталирани никъде другаде и за тях са нужни допълнителни тестове и обосновки. Цочев добави, че ако се сменят турбините на двата 1000 мвт блока, това означава ново забавяне в строителството.
Предприети са мерки за коригиране на проблемите с пропукването на защитните тръби (чохли) в АЕЦ „Козлодуй“. Този проблем е нормално да ни притеснява, защото става въпрос за безопасност, обясни Цочев. От ядрения регулатор може да наложат и санкция на АЕЦ „Козлодуй“ заради изтичането на радиоактивен газ по време на ремонта на V блок.
Комисията за защита на конкуренцията пък разреши на американската компания "Контур глобъл" да купи 73-процентен дял от ТЕЦ "Енел Марица-изток 3", съобщиха от ведомството. Сделката се изчислява на 230 млн. лв. и ще се осъществи през дружеството "Контур глобъл България холдингс".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване