05/18/11 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Тръгва компанията "Стратегически инфраструктурни проекти"

Министерският съвет одобри създаването на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Новата структура е по инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, управлявано от Росен Плевнелиев. Компанията ще се занимава със строителството на магистралите „Хемус“, „Черно море“ и „Струма“. „Стратегически инфраструктурни проекти“ ще е бенефициент на евросредства през следващия програмен период. Създаването на компанията ще стане възможно след промени в Закона за пътищата, където ще има специален запис. Проектът за новата компания беше съгласуван с ЕК през март.
Учредяването на компанията е и пилотен проект за подготовка и изпълнение на пътни проекти за периода 2014-2020 г., финансирани от оперативните програми „Транспорт” и „Регионално развитие”. Предварителните планове предвиждаха новата структура да започне работа на 17 юни, но от регионалното ведомство обясниха, че предстои да се изготви конкретната структура.
Мениджърският екип и експертният състав на новата компания ще бъдат избирани чрез конкурс. От регионалното ведомство съобщиха, че ще направят всичко възможно в нея да работи международен екип от специалисти.
След създаването на националната компания Агенция „Пътна инфраструктура” остава като единствен бенефициент на ОП „Транспорт” по приоритетна ос „Развитие на пътната инфраструктура по трансевропейските и основните национални транспортни оси”. АПИ ще продължи да реализира и проектите, които се финансират от ОП „Регионално развитие”, „Транзитни пътища IV”, „Транзитни пътища V” и „Рехабилитация на пътната инфраструктура”.


Републикански пътища стават национални обекти

Обекти с национално значение стават пътищата Кърджали – Подкова; Мездра – Ботевград; Видин – Монтана; обходът на Враца и Габрово, участъкът между летище Стара Загора и магистрала „Тракия” и още 2 отсечки, решиха министрите вчера. Предвижда се всички трасета да бъдат рехабилитирани и доизградени със средства от Оперативна програма „Транспорт”. За да бъдат усвоени европарите, трасетата получават статут на обекти с национално значение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване