07/07/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Правим Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти"

Народните представители приеха на второ четене промените в Закона за пътищата, с които се създава Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Основната дейност на новото дружество ще е проектиране, изграждане, поддържане и ремонт на автомагистралите „Струма“, „Хемус“ и „Черно море“. “Стратегически инфраструктурни проекти“ ще е бенефициент на средства по оперативна програма „Транспорт“.
Дружеството ще работи по строителството на трите трасета, както и по управлението им след изграждането и въвеждането в експлоатация.
Според законопроекта извършените дейности от Агенция „Пътна инфраструктура” по подготовката и изграждането на автомагистрала „Струма”, на неизготвената част от автомагистрала „Хемус” в участъка от Ябланица до пресичането й северно от Шумен с пътя от границата с Турция и на автомагистрала „Черно море” се прехвърлят към Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”.
В новата компания ще работят 20 експерти, които ще бъдат избрани с международен конкурс. Все още не са съобщени критериите, по които те ще бъдат избирани. Плановете предвиждат до края на юли тя да бъде работещо звено, а бюджетът й за тази година е близо 600 хил. лв. От началото на следващата година компанията ще бъде управляващ орган по оперативна програма „Транспорт“. Новата структура ще е подчинена на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Тя ще се ръководи от управителен съвет, а за негов председател се очаква да бъде назначена Николина Николова, която сега е член на УС на пътната агенция.
Промените предвиждат още винетките да станат ценни книжа, а не както досега „документ, който удостоверява правото на ползване на републиканските пътища“. Планира се и увеличение на глобите за шофьори, които се движат с нередовен стикер. Измененията в наредбата включват и задължително одитиране на пътната безопасност, оценка на въздействието на експлоатацията върху нея и периодични инспекции.


Работодатели: Фирмите нарушителки – вън от обществените поръчки

Участие на представители на неправителствени организации в комисиите и изключване на фирми, направили нарушения при предишни търгове, от възможността да кандидатстват за обществени поръчки са основните предложения, които БТПП иска да присъстват в Закона за обществените поръчки, заяви председателят на палатата Цветан Симеонов пред парламентарната икономическа комисия. Според представители на работодателските организации другите две важни предложения са свързани със срока на плащане и включването на критерии при оценката му, както и нормирането на задълженията на възложителя да прави служебни справки във всички бази данни, които са под контрола на държавата.
Практиката сочи, че има много случаи, в които за плащане се определят твърде дълги срокове, което кара повечето фирми да се отказват. По отношение на нормирането целта е да се прави справка за дадена фирма възможно най-късно и така да се ограничи до минимум шансът да има проблем – например да се окаже, че по данни на регистъра, извадени на хартия, компанията съществува, а тя всъщност вече да е фалирала, твърдят от БСК.
Симеонов уточни, че в законопроекта има позиции, по които БТПП смята, че има голям напредък. Той обаче не ги изброи. От БСК съобщиха още, че ще дадат на министъра на икономиката Трайчо Трайков, както и на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев копие на своите виждания по още 17 позиции в законопроекта, по които становището на камарата е различно от тези на законодателя.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване