05/18/11 03:51
(http://e-vestnik.bg/)

Що е ОПГ и защо още няма арести в „Инвестбанк”?

Неслучайно бившата министърка Меглена Тачева стана шеф на “Феста холдинг”

Петя Славова (вдясно) на парти с назначената от нея за шефка на “Феста Холдинг” (част от който е “Инвест банк”), бивша министърка на правосъдието Меглена Тачева (вляво). Снимка: Булфото

ОПГ – Организирана престъпна група. Това съкращение се използва в прокуратурата и полицията. Както е известно прокуратурата с големи усилия и много зор се опита да обвини няколко групи арестувани в акциите на вътрешния министър по текстовете от закона за ОПГ. Но съдът отхвърли много от обвиненията, защото не достигат данни за обвинение по този текст от Наказателния кодекс.
В някои случаи данните за ОПГ са съвсем оскъдни.
Като чете човек какво се е случило в “Инвестбанк”, описано в предишните части на сериала “Клептокрация” (виж най-долу линкове за всички части), някак неволно се сеща за определението ОПГ. Служители на една банка и един холдинг действат като свързани лица, прехвърлят пари от сметки на клиентите на свои фирми. Парите след това отиват за купуване на имоти от други фирми на „Феста холдинг”, собственост на Петя Славова, собственик и шеф на надзорния съвет на банката от която са източени парите.
Шефката на същата банката Диана Младенова и директорът Коловски знаят за всички нарушения и кражби, преговарят с ощетените и ги залъгват или заплашва с проверки на НАП и полицията. Собственичката на банката и шефка на надзорния й съвет Петя Славова също знае от къде идват и къде отиват тия пари.
Направо ОПГ, ще каже читателят, без да е юрист и прокурор.
И повечето от тези прехвърляния на пари по сметки са документирани.
Ако Цветанов имаше поне малка част от толкова много доказателства за други случаи с показните си арести, прокуратурата щеше да си хвърля шапката в съда и обвинените щяха да са заковани в обвинението.
Да, ама за делата в тази банка прокуратурата пази мълчание. Въпреки че накрая и някои от ощетените са се обърнали към нея, след като видели, че БНБ не реагира, а обещанията и преговорите не дават резултат.

Славова свиква съвещание, на което бие шамари

Какво се случва обаче в самата банка – все пак да изчезват милиони от сметките на хора и фирми няма как да се скрие и да мине без скандали?
Случва се ето какво. Разказва го бившият директор на банката Владимир Владимиров на разпит в прокуратурата.
Когато се вдига шум за изчезналите милиони от сметките на клиенти на банката, още през 2009 г. Петя Славова свиква в своя кабинет специална среща една събота и неделя (3 и 4 октомври), на която присъстват всички шефове, също и двама бивши директори в банката, счетоводителят, общо 11 души. Изпълнителния директор в онзи момент Владимиров (вече бивш), дава обяснение, от което се разбира, че Славова разиграва театър. На срещата не се споменава нищо за парите, преведени към нейни фирми, подчертава Владимиров. Но Славова целенасочено разпитва счетоводителя Петър Маринов за липсващи пари от сметките на клиенти. На въпросите й той отговаря, че парите, които взима от сметки на клиенти на банката, отиват по искане на Анриета Джерекарова и Теодора Кислякова за строеж на техен обект и за техни лични нужди. Кои са пък тези?

Централата на “Инвестбанк” в София. В хотела отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

Първата е лична секретарка на Славова повече от 15 години, секретарка на холдинга и надзорния съвет. Другата е оценител в банката. Те строят имот със знанието на Славова. Служители се чудят на театъра, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване