05/19/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Борис Акунин: Путин е Иван Негрозни

Борис Акунин. Снимка: личен сайт

Борис Акунин (псевдоним на Григорий Чхартишвили) е най-четеният руски писател през последното десетилетие. У нас са изключително популярни историческите му детективи, издавани от “Еднорог”. Отскоро има и много интересен блог – „Любов к истории“ („Любов към историята“). Преди няколко дена „L’Express” публикува под заглавие “Poutine, c’est Ivan-le-pas-terrible” интервю не с писателя, а с блогъра и общественика Акунин.  Преводът е от блога на Павел Николов

- Как оценявате руската блогосфера?

Това е дива местност, джунгла, която се отличава с невероятна грубост. Там хората са толкова невежливи, че е сложно да се повярва в това. Изобщо грубостта е основният враг в живота ми. В моята страна тя цари на всички равнища на живота, както във всекидневието, така и в политическата сфера. С помощта на моя блог исках да създам островче на цивилизацията.

- Оттам и неговият малко елитарен стил…

- Моят блог е всъщност нещо като клуб. Там минават само коментарите на тези читатели, които са отговорили на един предварителен въпрос. Това е своеобразна проверка. Те също така трябва да се представят и да предоставят някои лични данни. Всичко това е, за да не се допуснат в блога хора, които могат да го замърсят. Моите приятели ми казваха, че няма да се получи нищо. Въпреки това броят на читателите продължава да расте.

- Колко души има във вашия „клуб“?

- Само за три месеца блогът ми събра 2 000 души. Обожавам да чета коментарите на читателите и да участвам в сблъсъците на диаметрално противоположни идеи. Единственото ограничение в споровете е оскърблението. Когато някой прекрачи тази граница, модераторът ме предупреждава и аз го отрязвам. Но като цяло се държат джентълменски. Което за руската блогосфера е изключителен случай.

- Значи вашият блог не работи много демократично…

- Мисля, че става въпрос за епоха на просветен абсолютизъм. Ако се съди по допитванията, моите съграждани още не са готови за демокрация.

- Путин и Медведев просветен абсолютизъм ли са?

- Не, не са просветен. Ако те бяха просветени, положението щеше да бъде приемливо.

- Какви материали публикувате в блога си?

- Използвам информацията, която съм успял да събера за писането на моите исторически романи. Натрупвам значително количество истории и анекдоти, които прибирам в папки. Веднъж си казах: защо да не ги споделя с читателите в мрежата? Обикновено правя връзка между историята и действителността. Така например направих паралел между делото Драйфус и делото Ходорковски. Процесът над този олигарх, когото Путин държи в затвора вече осем години, предизвиква разкол в обществото по повод на въпросите за функционирането на държавата и правосъдието. Освен това обърнете внимание и на физическата прилика между Ходорковски и Драйфус.

- Историята позволява ли да бъде разбрана съвременната Русия?

Най-новото издание на Борис Акунин на български. Снимка: еднорог

- Разбира се. В действителност всичко, което се разгръща пред очите ни, вече е станало. Да вземем случая с Путин и Медведев. Знаете ли, че през ХVІ век цар Иван Грозни се отрекъл от престола в полза на татарския княз Симеон. Новият цар бил приет добре и управлявал справедливо. Въпреки това истинската власт останала в ръцете на Иван Грозни. Няколко години по-късно Симеон омръзнал на Иван и той решил да си върне трона. А дворяните, които приели сериозно Симеон, набил на кол…

- Путин Иван Грозни ли е?

- Не, той е Иван Негрозни. Не мисля, че е способен да предизвика ужас (на руски език „грозни“ означава „страшен, ужасен“ – бел. П.Н.). Дори и да му се иска. Но той не може да плаши истински. Във всеки случай не изплаши Ходорковски или неговите привърженици. ...

Публикувана на 05/19/11 21:45 http://e-vestnik.bg/11805/boris-akunin-putin-e-ivan-negrozni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване