05/21/11 19:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Защо (само) те?

След дълго затишие управлението на ГЕРБ премина само за 24 часа през зона на силни турбуленции, заради която от високите етажи на властта изпаднаха един министър, един заместник-министър, шефката на НОИ, няколко чиновника на по-ниско ниво и за цвят - цялото ръководство на софийския КАТ. Общо 13-те уволнения и размествания се случват въпреки опасенията сред самите управляващи, че преди изборите през есента е по-добре да не се правят смени, защото ще оставят впечатление за слабост и лоша организация във властта.

Оставките (и уволненията) обаче изпускат напрежението в някои проблемни зони на управлението и дават шанс за раздвижване там. Освен това показаха ново разпределение на силите в правителството и предполагат, че турбуленциите във властта най-вероятно ще продължат през идващите месеци.

Общата оценка за промените е смесена. Някои от тях -  като оставката на транспортния министър, са добри. Пълното затлачване там се вижда отдавна и смяната беше повече от нужна. Уволнението на заместника на Трайчо Трайков обаче разчетено и така - че Бойко Борисов (с подкрепата на Симеон Дянков) може да наложи по-проруска линия в управлението на енергетиката и новите проекти, като например строежът на АЕЦ "Белене". Половинчатият характер на промените също наклонява баланса в негативна посока. Ако ГЕРБ искаше наистина да заздрави управлението, трябваше да смени още  министри, чиято компетентност е под въпрос.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване