05/24/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Още 80 млн. лева са нужни на общините за водните проекти

Изпълнението на договорените проекти по Оперативна програма „Околна среда“ може да се забави, тъй като решаването на няколко важни проблема се отлага от 2-3 години, а освен това на общините са нужни около 80 млн. лв., за да финансират участието си в тях, съобщи за „Класа“ Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.
Преди дни на екоминистър Нона Караджова бе връчено писмо на генералния директор на Генерална дирекция „Регионална политика” на ЕК Дирк Анер. В него се казва, че ведомството е подобрило системите за управление и контрол, а установените недостатъци до 2009 г. са отстранени.
Все още не се знае откъде ще се финансира задължителното собствено участие на общините в големите инфраструктурни проекти, посочи Чавдарова. Това са проектите за пречиствателни станции и депа по водната програма, които впоследствие ще генерират приходи от такси за населението, но не за общините, а за дружествата. Не е удачно да се тегли кредит от ФЛАГ, каза Чавдарова. Проблемът е, че приходите ще са за ВиК дружествата, а общините трябва да осигурят парите и да теглят кредити, уточни Чавдарова. Един от вариантите е да се сключат споразумения с ВиК операторите, които да върнат средствата на общините от приходите си. Но липсва механизъм за ангажиране на ВиК операторите в подобна схема. Работна група в момента обсъжда решаването на този въпрос, посочи Ивелина Василева, заместник-министър на околната среда и водите. Програмата дава различни варианти за осигуряване на средствата - чрез кредит от ФЛАГ, от търговски банки, дарения или от генерираните приходи, а решение на общината е какво ще направи, допълни тя. След реформирането на програмата при договарянето е важно да се решат няколко важни въпроса за по-бързото и ефективно изпълнение на проектите, казаха от сдружението на общините.
Освен това стои и проблемът, че местните власти трябва да теглят кредити и за ДДС по проектите. Когато те са за над 30 млн. лева, налогът е непосилен за много общини. Дори ДДС да бъде възстановен от държавата, общините трябва да осигурят средствата предварително. Единственият вариант са кредити, но дори от ФЛАГ те са с 6% лихва, посочи експертът Симеон Петков. Решение и на този въпрос все още няма.
Реформата във ВиК сектора се бави, сроковете за прехвърляне на собствеността от ВиК дружествата към общините изтекоха, посочи Чавдарова. Екоминистерството финансира водните проекти, а изпълнението им зависи от решения, които се вземат в регионалното министерство. Водната стратегия също се бави.
Общините искат и бързо одобряване на правилата за работа на Фонда за покриване на финансовите корекции. По програма „Околна среда“ те са вече за над 20 млн. лева, но невинаги общините са отговорни за това. За липсата на подпис на член на комисията по оценяване корекцията може да е 5% от стойността на проекта.
Вече навлизаме във фазата, когато се подават най-много проекти, затова регламентите по Закона за обществените поръчки трябва да се тълкуват еднозначно, уточниха от НСОРБ.


ЕК е доволна от постигнатите бързи резултати

Министерството на околната среда и водите е изпълнило препоръките на ЕК за подобряване на системите за управление и контрол на програма „Околна среда”, съобщиха от ведомството в петък. Това се казва в писмо на генералния директор на Генерална дирекция „Регионална политика” на ЕК Дирк Анер до екоминистър Нона Караджова по време на визитата му у нас. Според него страната е постигнала бързи резултати, а екоминистерството успешно е коригирало политиката си по програмата и бързо е отстранило недостатъците още до средата на 2009 г. Като резултат комисията очаква сериозен ръст на плащанията към бенефициентите. До момента са договорени 34% от средствата, което е около милиард и двеста милиона лева, а до края на годината се очаква процентът да достигне 47%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване