05/26/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов: Ликвидацията на българската електроника бе грешка

Една от големите грешки на всички управляващи правителства по време на прехода е ликвидацията на българската електроника и електронна индустрия, както и разпиляването на немалка част от кадровия ни потенциал. Това обяви вчера президентът Георги Първанов на Юбилейна сесия по повод 50 години от създаването на първия изчислителен център в България. Той определи изграждането му като стратегически вярна идея и сподели, че като възпитаник на Математическата гимназия в Перник е имал удоволствието да стажува в териториалния център.
Държавният глава коментира, че през 80-те години у нас в сектора са работили 130 хил. души, а сега броят на заетите е три пъти по-малък – около 44 хил. души. Според него всичко това е можело да се запази, трансформира и модернизира в новите условия, в които живеем, но не се е случило.
Георги Първанов изрази убеждението си, че България има потенциал да се върне на картата на информационните и комуникационните технологии, да бъде на картата на съвременното информационно общество. „Вярвам и съм убеден, че има възможност и потенциал да върнем традициите си в електрониката“, добави той. Президентът бе категоричен, че за целта е необходима ясна държавна политика и стратегия. Той обяви, че България се нуждае не само от транспортни магистрали и инфраструктура, но и от информационни магистрали и електронна инфраструктура. „Не може да караме вечно на светлините за мъгла, трябва от време на време да превключим и на дълги светлини“, каза още държавният глава. Според него без оценяването и осъществяване на този стратегически приоритет не би могло да има нито електронно образование и здравеопазване, нито електронно правителство и научни изследвания. „Няма по-значима цел за нас от тази да изградим конкурентоспособна икономика на България през следващото десетилетие“, обяви той. Според Първанов нямаме право да губим повече темп и време и трябва да се набележат конкретни решения и стимули за развитие на научно-развойната дейност като цяло.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване