05/26/11 15:19
(http://www.klassa.bg/)

Телескоп на НАСА наблюдава най-далечния обект във Вселената

Експлозия на отдалечена звезда близо до края на наблюдаемата Вселена може да се окаже най-далечният обект, наблюдаван от телескоп досега, съобщи Би Би Си.
Учените смятат, че експлозията, засечена от космическата обсерватория „Суифт“ на НАСА, е възникнала само 520 милиона години след Големия взрив. Това означава, че светлината от нея е пътувала цели 13,14 милиарда години до Земята. Събитието, уловено от „Суифт“ през април 2009 г., е наречено от астрономите с обозначението GRB 090429B. GRB означава избухване в гама-лъчи – внезапен импулс от високоенергийна светлина, която телескопът е настроен да улавя. Тези избухвания се свързват с екстремни процеси като колапса на звезди гиганти. „Това вероятно е била огромна звезда, 30 пъти по-масивна от нашето Слънце“, обяснява водещият изследовател д-р Антонио Кукиара от Калифорнийския университет в Бъркли. По думите му засега учените не разполагат с достатъчно информация, за да твърдят, че става дума за една от така наречените звезди от трето поколение, които всъщност са най-първото поколение звезди във Вселената, но са сигурни, че тя е от една от най-ранните фази на звездното формиране.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване