03/19/12 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Телескоп на НАСА намери звезда със стайна температура

Космическият телескоп на НАСА за 320 млн. долара Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) намери звезда, чиято повърхност е по-студена от човешкото тяло – едва 20 градуса по Целзий, съобщи „Дейли мейл“.
Това е най-студеното кафяво джудже, срещано досега. Подобно на останалите кафяви джуджета, то също е започнало живота си като обикновена звезда, преди да колабира под собствената си тежест и да се превърне в плътна топка газ. За разлика от другите звезди обаче масата му не е била достатъчно голяма, за да поддържа необходимите процеси, за да свети. Вместо това то е продължило да се охлажда и сега излъчва минимални количества инфрачервена светлина.
От откритието на кафявите джуджета през 1995 г. астрономите продължават да издирват най-студените сред тях – тези космически обекти се смятат за ценни лаборатории, които могат да разкрият повече за атмосферите на екзопланетите със земна температура.
Телескопът WISE, изстрелян през 2009 г., изследва космическото пространство с някои от най-сложните съществуващи камери. През 2010 г. той картографира цялото небе с много по-висока резолюция от своите предшественици. Телескопът събра над 2,7 млн. снимки, на които се вижда всичко - от намиращи се наблизо астероиди до отдалечени галактики. Оттогава учените обработват над 15 трилиона байта данни, изпратени от WISE.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване