05/31/11 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Норвегия ни отпуска тройно повече пари за добро усвояване

Ще усвоим 70% от парите от Европейското икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество, прогнозира министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на заключителна конференция вчера. През следващия програмен период 2011-2016 г. за страната ще бъдат отпуснати 126 млн. евро. „България ще бъде една от петте страни, които ще получат най-много средства заедно с Полша, Унгария, Чехия, Румъния“, обяви Н. Пр. Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в България. До края на юни ще станат ясни и условията и приоритетните области за финансиране, уточни Туре Ласе Би, координатор финансови механизми на Европейското икономическо пространство. Обмисля се и промяна при съфинансирането от страна на частните компании - сега то е 40%, за неправителствени организации е 10%, за публичния сектор – 5%.
Досега са усвоени 60% от програмата, или около 22 млн. евро. Усвояването щеше да е по-голямо, ако не беше блокирано отпускането на средства през 2008 г., когато беше спряно еврофинансирането, допълни той. Напълно завършени са 30 проекта от 70, а разплатените средства са над 9 млн. евро. С най-голямо усвояване са проектите в сферата на здравеопазването. Финансираните проекти са за околна среда, развитие на човешките ресурси, здравеопазване, културно наследство, енергийна ефективност.
Днес ще бъде разгледан проектът на новия Закон за обществените поръчки в МС. От кабинета на Дончев предлагат при 20 на сто по-ниска цена от средната при търговете да се иска обосновка. Сега тя е 30%, очаква се въпросът да се реши на заседанието на МС, допълни началник-кабинета на министъра Таня Христова. Освен това ще се създаде ново звено към Агенцията по обществени поръчки, което ще прави предварителния контрол, който може да се намали от 3-4 месеца на 2 седмици, посочи Дончев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване