06/02/11 17:11
(http://www.klassa.bg/)

25% от щастието ни зависи от способността да управляваме стреса

Усещането за щастие е обусловено 25% от умението на човека да се справи със стреса. Това съобщи на конференция на Асоциацията на психолозите в Лос Анджелис професорът от Харвардския университет Робърт Епщайн.
В изследването са участвали 3000 респонденти от САЩ и 29 други държави, които били помолени да попълнят онлайн анкета от 28 становища, на които е трябвало да се даде оценка, отбелязва „Тайм“. Имало е и въпрос за това доколко щастливи и успешни се чувстват хората в личния си и професионалния живот. Оказало се, че най-ефективният метод за управление на стреса е планирането. „Трябва да се борим със стреса още преди да ни е връхлетял, да планираме, а не да плуваме по течението. Това означава да си правим планове за деня, годината и живота с цел минимизиране на стреса“, заяви Епщайн.
Професорът предлага и други методи за управление на стреса – практикуването на йога, дихателни техники и медитация. При това Епщайн съветва те да се правят превантивно.“Това е способ за придобиване на „имунитет срещу стреса“, заявява ученият и препоръчва да се научим да дишаме с корема, тъй като по този начин се разпускат мускулите в цялото тяло и снижава нивото на стреса. Също така е полезно да се мисли позитивно или неутрално, а не негативно. „Събитията около нас не се поддават много на контрол, но всъщност ние можем напълно да ги контролираме по начина, по който ги интерпретираме“, заключава Епщайн.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване