06/02/11 19:18
(http://www.klassa.bg/)

Мооdy's оряза рейтинга на Гърция с три степени

Международната рейтингова агенция Moody's понижи с три единици кредитния рейтинг на правителствените дългови книжа на Гърция в местна и чуждестранни валути - от B1 на Caa1 с отрицателна перспектива, съобщиха световните агенции. Институциите в подобна оценка се отличават с много слаба финансова сигурност, те може да са просрочили задълженията си или да има съмнения по отношение на редовността на плащанията.
Според рейтинговата агенция вероятността Атина да спре да погасява задълженията си навреме е вече около 50%, a неуспехът на властите да постигнат фискалните си цели през тази година е сигнал, че и бюджетът за 2011 г. няма да бъде спазен. Анализаторите смятат, че тройката кредитори (МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия) ще поискат в бъдеще частните кредитори на гърците да поемат част от орязания дълг като условие за предоставяне на допълнителна помощ. Гърция няма да бъде оставена да фалира, защото това ще дестабилизира цялата еврозона, се посочва още в съобщението на Moody's. “Решението на Moody’s е повлияно от ширещите се слухове в пресата, че гръцкото правителство не е способно да спази задълженията си към институциите от тройката и да изпълни програмата за приватизация”, се казва в официалния отговор на гръцкото министерство на финансите, цитиран от GRReporters.
Новината веднага се отрази на еврото и то започна да пада. По-късно обаче единната европейска валута получи подкрепа след изказването на германския канцлер Ангела Меркел, че еврото е стабилна валута, но някои страни от еврозоната изпитват „проблем с конкурентоспособността”. „Разберете – нямаме проблем с еврото като парична единица. То е стабилна валута, особено ако погледнем курса му по отношение на долара”, заяви Меркел. Тя обаче подчерта, че някои страни от еврозоната имат „проблем с конкуренцията и конкурентоспособността”, правейки намек за държави като Гърция, Португалия и Ирландия. Очаква се днес представителите на надзорната тройка да излязат с преглед за икономическата и финансовата ситуация в закъсалата Гърция.
От друга страна, орязаният рейтинг на Атина отново подпали дискусията за излизането на страната от еврозоната и връщането й към драхмата. Според водещи представители на банковите среди в южната ни съседка правителството трябва веднага да пристъпи към едно меко орязване на дълга от порядъка на 30-40%, посочи GRReporters. Според друг шеф на банка местните банки се подготвят за евентуално връщане към драхмата.
Според "Файненшъл таймс" предварителният доклад, от който зависи отпускането на следващия транш от 12 млрд. евро на 29 юни, е бил представен на европейските финансови лидери. Късно в сряда те си дадоха среща във Виена. Дискусията е започнала със спор между Германия и Европейската централна банка за ролята на частните кредитори. Финансовата институция подкрепи идеята да се предложи на частните банки да заменят дългови книжа на Гърция с нови държавни облигации, гарантирани с държавни активи. Все още обаче европейските лидери не са постигнали споразумение по идеята за специална структура, вероятно базирана в Брюксел и под контрола на ЕС, която да ръководи приватизацията в Гърция. Публикации в световния печат посочиха, че Атина ще се нуждае от нови заеми за 30 млрд. евро през 2012 и 2013 г. срещу безпрецедентна международна намеса в събирането на данъци и програмата за раздържавяване. Проблемът е, че част от парите ще дойдат от данъкоплатците от големите икономики начело с Германия. Берлин настоява някои от частните кредитори на Гърция да поемат част от бремето по финансирането на Атина. До редакционното приключване на броя не бяха излезли допълнителни подробности от срещата във Виена и какво са се разбрали европейските финансови лидери.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване