06/05/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

ТЕЦ "AES Гълъбово" започна да продава скъп ток

След деветмесечно забавяне бе пусната в действие най-новата термична централа у нас – ТЕЦ “AES Гълъбово” (бившата ТЕЦ „Марица-изток 1”). От 30 г. в страната ни не е въвеждана в експлоатация голяма термична мощност, каза при откриването й енергийният министър Трайчо Трайков. Новото съоръжение, в което са инвестирани 1,2 млрд. евро, е от голямо значение за енергийния баланс у нас. Централата е с нетна мощност от 600 мвт и ще изкупува около 30% от продукцията на „Мини Марица-изток". Мощността на AES ще осигурява и около 9% от инсталираната мощност у нас. Американската компания ще продава на НЕК в продължение на 15 г. доста скъпа енергия от новия ТЕЦ. Според последното решение на регулатора токът от нея ще струва по около 126 лв./мвтч.
ТЕЦ-ът започва работа със 70 на сто от капацитета си заради технически дефект. Очаква се до края на годината проблемите по съоръженията да бъдат решени. От компанията „AES България“ са финансирали и изградили и съоръжение за депониране на отпадъците за 93 млн. евро, което ще отвежда и събира боклука от работата на ТЕЦ-а.


Внасяме малки количества енергия от Турция

Страната ни внася ток от Турция, макар и минимални количества, призна Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор. Той припомни, че търговският обмен на електроенергия с югоизточната ни съседка е започнал на 1 юни. Търгът за капацитет на мрежата за износ бе обявен през октомври миналата година и бе спечелен от две турски фирми. Те могат да внасят в страната си около 200 мвт енергия от нас. Йотов изрази надежда, че в най-скоро време нещата ще се нормализират. Преди седмица енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че всеки произведен киловат енергия за износ ще бъде платен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване