06/06/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Партията на премиера Никола Груевски спечели изборите

Македонският премиер консерватор Никола Груевски и партията му ВМРО-ДПМНЕ спечелиха предсрочните парламентарни избори в Македония с 40,1% от гласовете. Това са окончателните резултати от Държавната избирателна комисия, предаде “Фокус“. Основният опонент на Груевски – Социалдемократическата партия на бившия президент и премиер Бранко Цървенковски, получи 33,65%. Етническата албанска партия Демократичен съюз за интеграция, партньор в кабинета на ВМРО-ДПМНЕ, спечели 10,51%, побеждавайки съперника си - Демократическата партия на албанците, която е с 6,6%. Избирателната активност е била висока - 63,4%.
Малко след обявяването на първите резултати Никола Груевски представи петте приоритета на ВМРО-ДПМНЕ за бъдещото управление. На първо място е възстановяването на икономиката и създаването на нови работни места. На второ - членството в НАТО и ЕС. Трети приоритет е борбата с организираната престъпност и корупцията. На четвърто място Груевски постави добрите междуетнически отношения, на пето - силна подкрепа за образованието. Спорът с Гърция за името не бе коментиран.
Президентът Георги Първанов заяви в Любляна след среща със словенския си домакин Данило Тюрк, че България ще подкрепи компромисно име за Македония, но търсенето на име в географски план може да предизвика гражданско напрежение в нашата страна, предаде „Фокус“. Имена от типа Северна или Горна Македония трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия. Възниква въпросът – какво би казало населението от тази част на България, запита Първанов.
Външният ни министър Николай Младенов оцени изборите в Македония като демократични и изрази надежда следващият македонски парламент и правителство още по-активно да работят за регионалното сътрудничество и добросъседските отношения, съобщи МВнР.
Междувременно лидерът на партия „Обединени за Македония“ Любе Бошкоски бе арестуван със 100 000 евро подкуп пред известния ресторант „Воденицата“ в Скопие, съобщи в. „Вечер.“ „Черните пари“ за финансирането на кампанията му са намерени в неговия автомобил.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване