06/07/11 19:46
(http://e-vestnik.bg/)

Тайни екзекутори по следите на последния нацист

Компютърно състарен портрет на издирвания нацист Ариберт Хайм

В началото на 80-те години Дани Баз се включва в мистериозна организация в Съединените щати - „Совата”, чиято  цел е да преследва, арестува, да съди и екзекутира последните големи нацистки престъпници, укрили се на американския континент след края на Втората световна война. След повече от двадесет и пет години мълчание полковникът от въздушната армия на Израел, специалист по операции на командоси и тайни  мисии, Дани Баз свидетелства за първи път в” Тайните екзекутори. По следите на последния нацист” (Сиела) за издирването на „доктор Смърт”. Името му е Ариберт Хайм. Лекар по образование, палач от концентрационния лагер Маутхаузен. Предлагаме откъс от книгата.

Нека звярът да умре!

Ариберт Хайм е последният нацистки военнопрестъпник, търсен все още активно в целия свят. И то не само от германската полиция - испанските, чилийските, аржентинските и уругвайските власти също са нащрек. Той е мишена номер 1 на организацията на преследвачите на нацисти, основана от Симон Визентал. В последните години за него съобщават от Германия,  Египет, Испания, Латинска Америка.

А Ариберт Хайм е мъртъв. Аз участвах в операцията, довела до екзекуцията му през 1982 г.

***
Двете снимки на Хайм, които се намират на интернет сайта на полицията на Баден-Вюртемберг под съобщението „Издирва се”, са единствените, с които разполагаме. Първата е направена през 1950 г., втората - девет години по-късно. На тях личи красив мъж, бивш хокеист, в разцвета на годините си, сигурен в себе си и в своя чар. Когато ги видях отново, не можах да се въздържа да не си представя едно друго изражение на Ариберт Хайм, което никой никога няма да види. Това беше изражението на мъж, изгубил великолепието си: току-що го бяхме заловили, ранен, уморен, потиснат. Погледът му ще ме преследва до края на дните ми. Съдбата му бе предрешена. Палачите също умират.

Тази книга разказва за преследването и залавянето на онзи, когото депортираните от лагера Маутхаузен наричаха „Доктор Смърт”, от страна на една тайна организация, действаща през 80-те години със задачата да разобличава и елиминира нацистките военнопрестъпници, укриващи се нелегално в Северна или Южна Америка.Наречена „Совата”, тя е създадена от оцелелите от Холокоста, родени в богати и известни в бизнес средите семейства, и се ползва негласно с голяма и мощна подкрепа. Членовете й водят двойствен живот. Запазвайки имиджа си на достойни за уважение бизнесмени, те водят тайна и безмилостна война, преследвайки безпощадно нацистките военнопрестъпници, които смятали себе си за недосегаеми за присъдата на хората.

Тази организация на отмъстители е осъдила и екзекутирала членове на „ударна група 5”, която под ръководството на Зобрах, Намзила и Лихтанкер избива десетки хиляди евреи на Балканите, някои от които са родители на основателите на “Совата”. Други особено жестоки нацистки зверове, членове на фашистката група „Германски кръст”, които върлуват из Унгария по време на войната, са споходени от същата съдба и плащат за престъпленията си.

Всички членове на “Совата” са евреи. Мнозина надживяват Холокоста или са деца или внуци на оцелели, някои  от тях заемат високи длъжности в американската администрация, в различни органи на сигурността (ФБР, ЦРУ) или в Министерството на правосъдието. Други пък са бивши кадри на специалните служби. Водени от непримиримо желание за отмъщение, те не се колебаят да рискуват всичко, с което разполагат - семейството си, имуществото си, за да задържат и да екзекутират един от последните останали на свобода нацистки военнопрестъпници.

Горд съм, че участвах в това безмилостно преследване, което продължи близо две години и никога не беше оповестено. Някои от моите другари биха предпочели да запазя мълчание, други ме насърчиха да кажа истината ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване