06/10/11 05:43
(http://radiomilena.com/)

Живеещите от ОББ до червения блок не искали търговци, съветниците ще решат след месец

Жалба от граждани, живущи на ул.”Княз Борис І” в отсечката от ОББ до Червения блок бе разгледана на 46-то заседание на общински съвет.

Жалбата адресирана до кмета  е на семейства, живеещи на главната улица.Подписани са представители на фамилиите- Карафезлиеви, Доблеви, Щерионови,Черневи, Димитрови , Петкови,Ставракиеви, Пенчеви, Иванови, Апостолови и Канариеви.

 

Марияна Музакова: Уважаеми г-н председател, уважаеми дами и господа  общински съветници, уважаеми гости, искам само да вметна, че този район, който е упоменат в жалбата на живущите,  на 28.04.2010 г. бяха гласувани две търговски зони точно там. Едната  търговска зона  е пред бившия хотел Анхиало, другата търговска зона,която се опоменава е от ОББ, това е централна градска част.Там вие гласувахте за обособяване  на временнпи търговски зони за извършване на търговска дейност на собствениците на магазини и евентуално наемателите на магазините. До момента,  в Общински пазари има входирани заявления за извършване на търговска дейност, точно за тези места. Решението  е ваше.

 

Янчо Славов: Става въпрос за това, което пише в жалбата, аз ще ви го прочета.Пише за представителната част, която започва от пиацата до пейките, става въпрос за търговия с варена царевица,продажба на захарен памук,светещи дрънкулки и кичове статуйки.Това  е всъщност претенцията, за  да отпаднат.Значи говорим за царевица, памук, дрънкулки и статуйки.

 

Марияна Музакова: Те са разположени точно пред хотел Анхиало и има една царевица пред червения блок. Упоменати са  местата -от Анхиалска банка  и свършва до кръстовището на „Сливница” с тази другата улица която е.

 

Янчо Славов: Имате ли впечатления за нанасянето на грозна среда на тези продажби Вие, като директор на ОП „СПОПТ”?

 

Марияна Музакова:Ако решите да няма царевица, аз нямам нищо против.

 

Янчо Славов: Значи, говорим за царевица,захарен  памук, светещи дрънкулки и кичове  статуйки и други сувенири.

 

Марияна Музакова: Това не са кичове  статуйки, това са раковини, които се продават.

 

Янчо Славов: Аз чета, затова Ви питам кое е най-добро за нас?

 

Марияна Музакова:Ами след като се вземе някакво решение да не бъдат разположени тези, примерно тези царевици и т.н., нека да се каже за каква търговска дейност е разрешено там.Там има и светещи, там има продажба на сладолед ,значи трябва по някакъв начин да се конкретизират нещата.Значи, ние даваме мястото общински терен, оттам нататък за това, че продават царевица, те си поемат негативите при една проверка на ХЕИ, ДВСК и т.н.Макар че малко ме съмнява, че тези, които продават царевица имат някакви разрешителни.

 

Янчо Славов: Хубава работа.

 

Марияна Музакова: Но ние не сме органът, който ще проверява.

 

Хасан Мехмед: Колеги, моето предложение е да не приемаме тази жалба. Ще ви кажа защо.Тъй като тези живущи в този район къде са били или не са живели там най-вероятно, не знам, от април месец 2008 година. Къде са били, че не са подали такава жалба пъррвото което е? Второто, което е ние сме приели с предходни решения схемата за разположение и търговия. Пак ще си отменим решение ли? Да освобождаваме от такса търговците, да освобождваме този и онзи, а точно в предходната докладна говорихме, че трябва да съберем приходи за общината, как може да окажем дарение и т.н.Нали така? И сега, ние реално ще вземем хляба на едни хора,които там работят, да речем два или три месеца, не знам колко. Аз не знам защо- щом нямат разрешение за продажба на съответните неща, които продават,  има органи, които минават и проверяват, да си ги санкционират и т.н. Ами ако по същата логика по другите улици пуснат пак да няма търговска зона и да няма такива, какво прави общината тогава? Нали говорим, че сме туристически град? Нямам повече какво да добавя.

 

Янчо Славов:Благодаря. Колеги, имате ли становища и мнения по въпроса? Г-н Чернев иска да каже нещо по въпорса, но първо трябва да гласуваме.

 

Като представител на гражданите Черньо Чернев бе допуснат след гласуване на общинските съветници да се изкаже на трибуната.

 

Черньо Чернев:Аз съм бил съветник и председател на една от най-важните комисии.Искам да ви кажа, че с нищо царевицата не допринася за естетизация на околната  среда.Вие решихте главната улица да бъде перфектна, това е входът на града ни и четири казана да ви чукат до 12 часа, нали с нищо не допринася? Това е истината.Мен лично не ми пречат,първо. Второ, има хранителни продукти, но те са без произход. Не е добре на главната улица туристите да гледат отпред царевица и захарен памук пред канализационните шахти.Общината няма да спечели от четири казана за царевица. Има мест,.където да се продава.Главната улица е вратата на града ни. Повярвайте ми.На мен лично не ми пречат.Пречи, понеже е ужасно това, което вие гледате и излезе в информационната страница на гугъл.Там излезе,не го казвам аз. Натиснете в Google „Поморие” и там излиза царевицата. Не искам да ви кажа коментар, че ще ви стане лошо.Значи, това са казани на главната улица. Обидно е. Нека да излизат от магазините дрехите да се показват, но казани?…Аз моля за разбиране. Главната улица е вратата на града.Не ви казвам нещо друго, защото ако ви кажа, може да ви стане лошо.Вчера разговарях с едни немци и те ми казаха”У вас има много бандити, търсят ги по всички дървета”. Те за некролозите мислят, че са бандити.

 

Янчо Славов:Г-н Чернев,благодаря Ви.

 

Черньо Чернев:Разбиране искам. А идват и избори.

 

Янчо Славов:Г-жа Япаджиева

 

Хубавина Япаджиева: Лично аз, колеги, не мога да взема решение в момента, защото мисля, че печалбата -добре е това , което каза Хасан Мехмед, че на всеки трябва да се даде възможност да изкара някой лев лятото.Но пък от друга страна считам, че жалбоподателите също имат право, защото не може пебалбата на един да е за сметка на спокойствието на друг. И тъй като г-жа Музакова счита, че това е наше решение за търговските зони, това решение сме го взели предвид администрацията , като предложението е, че за да се приеме на общински съвет решението за такава търговска зона , тя е съобразена с това,  което ще се продава , с местоположението, с настроението на хората къде да бъдат разположени тези търговски обекти.Още повече,  че няма и становище на комисията по търговия.Аз предлагам да отложим вземането на решението , да ни дадат официално становище от администрацията , от пазарите. Ако трябва да направим едно предложение да се отмени частично тази търговска зона или в отсечката, която искат жалбоподателите.Да има становище на комисията по търговия и тогава да вземем решенвие.Да не е решението едностранчиво,правата на едни да са за сметка правата на друг.

 

Илия Джингов: Колеги, в предния мандат имахме същия проблем с едни колички за понички на маси, които бяха разположени в града.В личен дебат тук на тази трибуна с кмета на общината, изложих Наредба №7 на Закона за храните, в която категорично  е упоменато къде и по какъв начин трябва да се извършва такава търговия. Оттук пак бих предложил на гражданите да сезират компетентните органи  и така както към нас са изпратиил тази молба,това е ХЕИ,  които веднага ще вземат съответните мерки.Защото на мен също не ми е приятно да текат водите от рибата. Тази нелицеприятна обстановка, която предлагат тези временни обекти,защото всеки е бил навсякъде. В Бургас на главната улица има едни много приятни колички, които са естетически направени  исъщо се продава царевица, но това е въпрос , който трябва да се реши веднъж завинаги.Според мен,гражданите много бързо и адекватно трябва да се обърнат към ХЕИ, за да се разреши въпросът , когато те се позиционират оттам нататък.

 

Янчо Славов:Тук става въпрос, че ако ние с нашето решение сме определили да продваме царевица, хората  ще се обръщат към нас.Имоме ли, г-жо Музакова, къде сме определили място  за царевицата?

 

Марияна Музакова:Около старата болница.

Янчо Славов: А тук?

Марияна Музакова: Тук не.

 

Огнян Граматиков: Как се появява всяка година царевицата? При положение, че няма решение къде са тогава контролните общински  органи?

 

Янчо Славов: Тук г-жа Япаджиева е права и трябва до края на месеца да го изясним, защото не можем да влезем в сезона с неясноти. Ако е ясно, че ОбС съгласно това зониране, няма място където да се продават тези изброени продукти, то тогаав топката е в една друга врата.Не е в нашата.Но ние ще направим проверка до края на месеца , становища от администрацията, от органите  и окончателно ще вземем решение изобщо за зоната.Да сме наясно какво правим.Разделяме ги на две нещата. Относно качеството на предлаганите продукти, ние говорим за хранителните продукти.Нека да си минем по пътя.Накрая да можем да отсечем,  защото вижте как сме поставени в неловко положение.На практика ако там има лица, които извършват търговска дейност с хранителни продукти извън нашето решение,това не е наша работа.Предлагам това, което каза г-жа Япаджиева- да го отложим, за да го проверим, да кажем на инстанциите

 

Хубавина Япаджиева: Колегите знаят , че това е една порочна практика.Гласуваме търговски зони, а се появаяват през сезона  обекти, които изобщо не са в търговската зона.Затова решението ни да бъде изобщо за всички търговски зони, които сме гласували. Защото то не е проблем само на жалбоподателите.

 

Янчо Славов: Ако искате  и това можем да го включим в решението ни.Предлагам да се концентрираме около това решение и след един месец да отсечем окончателно дали ще оставим изобщо зоната там или не.Формулираме решението ,че първо искаме становище от кмета, от общински пазари и от комисията по търговия.,относно разполаагнето на тези  обекти на това място. И от органите, които ги проверяват.След това окончателно решаваме какво ще правим-дали ще има там зона  и конкретно за обектите, които са разположени. И становищата на администрацията да са прикрепени с проект за решение.

 

С 11 гласа „за” предложението се прие.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/10/11 05:43 http://radiomilena.com/news/?p=12816
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване