06/12/11 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Общественото мнение по света одобрява акцията срещу Осама бин Ладен

Над 80% от общественото мнение по света се обяви в подкрепа на американската акция срещу Осама бин Ладен, извършена на 1 май 2011 г. Данните са от световно социологическо проучване на изследователската верига WIN-Галъп интернешънъл по темата, проведено в 25 страни по света през месец май и началото на юни.
Въпреки преобладаващото общо одобрение за акцията срещу Осама нагласите са разделени по отношение на детайлите от военната операция и резултатите от нея.
39% от анкетираните в рамките на проучването обявяват пълната си подкрепа за акцията срещу Осама бин Ладен и убийството му. Процентът на категорично одобрение е най-висок сред жителите на САЩ (61%), Кения (57%), Индия (54%) и Канада (52%). На обратния полюс, с най-ниско одобрение за убийството на лидера на „Ал Кайда“ е населението на Пакистан (страната, в която беше проведена самата акция) – 7%, както и жителите на Алжир – 8%.
Втората по популярност нагласа е в подкрепа на ареста на Осама бин Ладен, но не и убийството му. На това мнение са малко над една четвърт от участниците в проучването – 27%. Умерените оценки в подкрепа на правото на съдебен процес са най-популярни сред японците (54%), финландците (50%) и сърбите (47%).
Подкрепа за убийството на Осама, но не по извършения начин – това мнение споделят 15% от респондентите от 25-те страни. Над една трета от китайците и една трета от пакистанците споделят такъв възглед по въпроса.
Най-критичните оценки към американската военна операция срещу Осама бин Ладен („Не одобрявам извършването на акцията изобщо”) в Пакистан са 9%. Те са най-разпространени в Тунис, Алжир и Бангладеш и най-рядко срещани в Северна Америка (САЩ и Канада) и Белгия.
Мненията в България са близки до средното за 25-страни участници в проучването. Мнозинството от населението на страната като цяло одобрява военната акция срещу лидера на „Ал Кайда“. Близо 40% са напълно положителните оценки за операцията и убийството на Осама бин Ладен. 12% от бългатите пък са в подкрепа на убийството на терориста, но не и по извършения начин. Една четвърт споделят, че биха предпочели да видят Осама бин Ладен арестуван, но не и убит, а 8% са напълно против провеждането на цялата американска операция за залавянето му.
За или против операцията на американската акция, след обявяването на смъртта на обявения за терорист № 1 плъзнаха слухове, че убитият може и да не е Осама бин Ладен. Изследването проверява доколко разпространени са тези хипотези.
Всъщност над половината (53%) от анкетираните по целия свят вярват, че лидерът на „Ал Кайда“ наистина е мъртъв. Скептичните мнения са споделени от близо една четвърт от света, и най-вече сред жителите на Тунис, Босна и Херцеговина и Алжир. Над половината от населенията на тези три страни не вярват, че убитият на 1 май е Осама. България е една от страните с най-висок процент отговори „Не знам” на въпроса „Вярвате ли, че убитият наистина е Осама бин Ладен” – 44% от анкетираните не са дали отговор. На слуха, че убитият в американската акция не е Бин Ладен, вярват 15% от българите. 41% от българите все пак са на мнение, че историята е вярна и терорист № 1 е мъртъв.


Очаквайте продължение – нагласите за това как ще се отрази новината за смъртта на Осама бин Ладен на тероризма по света – следващия понеделник.



Изследването „Нагласи към американската акция срещу Осама бин Ладен” (American action against Osama bin Laden: What does the world think? ©) е проведено от световната изследователска вергира WIN-Галъп интернешънъл. В рамките на проучването, проведено в периода 11 май – 2 юни 2011 г., са интервюирани над 20 995 души от 25 страни от Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Изследването в България е проведено от ББСС «Галъп интернешънъл».
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване