04/08/12 17:15
(http://www.klassa.bg/)

27% по света очакват намаляване на международните конфликти през настоящата година

В навечерието на Великден малко над една четвърт от общественото мнение по света изразява оптимистични прогнози за успокояване на военните конфликти през настоящата година.
Данните са от световното социологическо проучване, проведено от асоциация „Галъп интернешънъл”. Последното издание на проучването събира мненията на над 52 000 мъже и жени от над 508 държави от всички краища на света.
Оптимизмът за мира в световен мащаб бележи рекордни стойности от последните 10 години насам. Само преди няколко години, през 2007 г., едва 13% от общественото мнение очакваше повече мир и по-малко конфликти. Днес процентът прогнозиращи успокояване на международните конфликти е два пъти по-висок.
Африка е най-оптимистичният регион в света по отношение на очакванията за мира и конфликтите през настоящата година – две трети от анкетираните в африканските държави се надяват на успокояване на конфликтите. Въпреки изобилието от граждански сблъсъци, икономически и инфраструктурни проблеми в африканските държави, жителите на държавите от този континент традиционно са много по-оптимистично настроени от, да речем, западноевропейците. За сравнение, едва 9% от участвалите в проучването жители на държави от Западна Европа са на мнение, че 2012-а ще е по-мирна година в световен мащаб. Четири пъти повече западноевропейци (36%) пък очакват година с повече международни конфликти.
Данните от проучването показват, че точно жителите на държавите, които най-много страдат от конфликти и насилие, показват значителен оптимизъм за по-мирна нова година. Например, над половината от жителите на Ирак (53%) се надяват 2012 г. да е по-скоро спокойна откъм конфликти и военни сблъсъци. Подобни са и данните за Афганистан – 45% от запитаните афганци очакват по-спокойна 2012-а.
Австрия и Ливан са държавите с най-сериозни притеснения от увеличаване на международните конфликти. Над половината от населението на тези две държави очакват по-неспокойни времена занапред .
Очакванията по отношение на мира и конфликтите през 2012 г. сред българите са по-скоро балансирани. Приблизително равни дялове от българите (по около 25%) очакват съответно успокояване и увеличаване на международните конфликти в световен мащаб до края на годината. С тези резултати оптимизмът за международното положение у нас е близък до средното за света, но значително по-висок от средното за региона на Източна Европа. 18% от източноевропейците прогнозират по-мирна година, при средно за България 25%.

Изследването се провежда всяка година от асоциация «Галъп интернешънъл» в повече от 30 страни в целия свят. То обхваща над 50 000 души от различни континенти на света. «Галъп интернешънъл» е изследователска верига, която обхваща повече от 65 страни в света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване