06/16/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Еврото достигна триседмично дъно срещу долара

Еврото достигна до триседмично дъно срещу долара и отстъпи пред йената заради спекулациите, че дълговата криза в Гърция се влошава, което се отразява негативно и на търсенето на активи в района, съобщи „Блумбърг“. За втори пореден ден единната валута отстъпи, след като холандският вестник Het Financieele Dagblad цитира Нут Велинк, член на Управителния съвет на Европейската централна банка. Финансистът се изказа, че размерът на спешния фонд за региона трябва да бъде удвоен. Йената почти изтри промяната си спрямо долара след доклад, показващ, че първоначалните претенции за безработица са се понижили повече от предварителната прогноза.
С цялата тази политическа несигурност в Гърция просто се създава едно ново измерение, коментира Мери Никола, валутен стратег в BNP Paribas SA в Ню Йорк. Еврото ще продължи да бъде управлявано от заглавията в пресата, допълва експертът.
Еврото отстъпи с 0.6% до 1.4094 долара и достигна дори до 1.4074 долара, най-ниското ниво след 26 май. Единната валута загуби и 0.7% до 113.92 йени, след като достигна до 113.50 йени, своеобразно дъно след 16 май. Еврото понижи стойността си с 1.1% и срещу швейцарския франк до рекорд от 1.19567 франка, като преди се разменяше за 1.19781. Доларът отстъпи с 0.1% до 80.87 йени, след като успя да изгуби повече от 0.6%. Швейцарската валута спечели 0.4% срещу зелените пари до 84.95 сантима. Централната банка на страната ще запази основния лихвен процент на 0.25%, предполагат всичките 26 икономисти, участвали в проучване на „Блумбърг“ по този въпрос.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване