06/29/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Гърция прие със 155 гласа срещу 138 плана за икономии за 28 млрд. евро

Гръцкият парламент одобри вчера 5-годишния план за бюджетни съкращения на стойност 28 милиарда евро със 155 гласа "за" и 138 "против", съобщи Ройтерс. Това дава надежда на премиера Георгиос Папандреу, че ще получи подкрепа и при второто гласуване днес на специфичен закон, уреждащ конкретните мерки за изпълнението на плана.
Само един депутат от социалистическата партия на Папандреу гласува против икономиите и говорителят на парламента съобщи, че той незабавно е бил изключен от партията. Един депутат от консервативната опозиция пък е гласувал "за". Европейският съюз и Международният валутен фонд настояха Гърция да одобри и двата закона, преди да получи следващия транш от 12 милиарда евро от общия спасителен пакет за 110 млрд. евро, от който страната се нуждае през юли, за да не фалира.
Гласуването, засенчено от провеждането на 48-часова общонационална стачка, стана прицел на протести пред сградата на парламента, като полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите.
Ядосаните демонстранти хвърляха камъни срещу полицията, пееха, развяваха гръцкия флаг и палеха малки огньове в знак на протест срещу мерките, които включват нови данъци и съкращаване на работни места, предаде Си Ен Ен. Полицията влезе в схватки с демонстранти, хвърлящи камъни във вторник, като стреля със сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. 21 полицаи пострадаха при сблъсъците. Двудневната обща стачка продължи и вчера, като членовете на три от големите профсъюзи се заканиха да проведат шествие след вота. Синдикатите се противопоставят на плана за икономии, но поддръжниците му заявяват, че той е от съществено значение за стабилността на гръцката икономика, еврото и глобалната финансова система.
Преди вота Папандреу призова депутатите да одобрят плана с консенсус, като заяви, че това е единственият начин Гърция да се изправи на крака, предаде Би Би Си. "Трябва да избегнем колапса на страната на всяка цена. Сега не е времето да отстъпваме", заяви той пред народните избраници. Управителят на Гръцката централна банка Георгиос Провопулос каза, че негативно гласуване би било "самоубийство" за страната. Но основният опозиционен лидер Андонис Самарас от "Нова демокрация" контрира, че мисленето зад плана за икономии е погрешно и че данъците трябва да бъдат понижени, а не повишени с цел да се стимулира икономиката.
Европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен предупреди във вторник, че няма "План Б", ако Гърция не гласува закона. Но зад сцената европейски официални лица заявиха за Ройтерс, че в продължение на седмици в Брюксел се водят дискусии как Гърция да получи достатъчно средства, за да изплува, независимо от резултата от вота. Целта е да се предотврати нестабилността на финансовите пазари да се разпространи и към други слаби икономики от еврозоната, като тези на Ирландия, Португалия, Испания, и към европейската банкова система. "Не можем да си позволим Гърция да падне в пропастта", е заявил източникът.
Междувременно изпълнителният директор на Deutsche Bank AG Йозеф Акерман заяви, че "банките са наясно с отговорността си към Гърция", и изрази убедеността си, че те ще "подадат ръка" на европейските правителства с цел да се осигури пакетът помощи за Гърция, съобщи "Уолстрийт джърнъл".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване