06/29/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Тайна ложа управлява Италия зад Берлускони

Правда.ру

Мрежата на Луиджи Бизиняни. Схема от италианската преса

Само допреди седмица малцина в Италия знаеха кой е Луиджи Бизиняни. Сега обаче името му не слиза от първите страници на централния печат в страната. Разбра се, че този човек години наред е внедрявал свои хора във висшите ешелони на властта, събирал е компрометираща информация с цел шантаж и така е успял да сформира кабинет в сянка, който да управлява страната.

Италианската прокуратура разследва дейността на “масонска ложа”, поставила си за цел според следствието и някои вестници да лобира за премиера Силвио Берлускони. Италианският “октопод” обаче далеч не е уникален случай. Такива често се появяват в държави с нестабилна политическа система (Русия също не избегна пипалата им). Преди 20 години правоохранителната система в Италия организира “чистка” в структурите на властта. Последната й проява бе в началото на 90-те, по време на операцията “Чисти ръце”, когато се разследваха връзките на тогавашни политици с мафията. Наследниците на “Коза Ностра” и комисар Катани обаче не си дават покой и до ден-днешен. Ако се потвърдят прокурорските подозрения, ще стане ясно защо днешният премиер Берускони остава толкова дълго на власт, независимо от скандалната му репутация.

Прокуратурата в Неапол образува наказателно дело срещу централната фигура в скандала - новоизпечения масон Луиджи Бизиняни, поставен на 15 юни под домашен арест. Обвинението от близо 1500 страници в момента се проучва от адвокатите на подсъдимия. Прокурорите по делото разполагат с показанията на над 100 свидетели, 19 души са подследствени, а срещу трима са внесени дела в съда. Сред последните е и самият Бизиняни, обвинен в създаване на “криминална система” с цел да влияе върху властови и бизнесструктури, използвайки методи за действие “типични за терористични и мафиотски групи”, черпещи информация от “успоредна разузнавателна мрежа”.

Кой е всъщност Луиджи Бизиняни?

Според италианския печат - едър бизнесмен. Единственият му официален бизнес обаче представлява печатница, издаваща справочник “жълти страници”. Изживял е момент на слава, дарявайки чрез Ватиканската банка (IOR) голяма сума за бедни деца от името на благотворителна организация. Някои го помнят и като автор на добре продавани шпионски романи. Ето какъв е човекът, когото италианците, подбудени от в. “Република”, наричат вече посредник или “съучастник” на Берлускони.

Роден през 1953 г., Бизиняни бил член на тайната масонска организация П-2 (”Пропаганда-2″), действала в Италия в края на 70-те и вербувала чиновници от най-важните държавни учреждения. В сравнение с изобличената мафиотска структура на бившия многократен премиер Джулио Андреоти, тя бе далеч по-мощна организация.В списъка на членовете на П-2 бяха открити прочути и нашумели имена; мнозина впоследствие отрекоха да членуват в нея. Ще отбележим, че Силвио Берлускони също е бил член на масонската ложа с регистрационен номер 1816. Не е изключено бъдещият премиер още тогава да е развивал обща дейност със “сивия кардинал”.

Съдбата на мнозина предполагаеми членове остава доста мистериозна: да посочим например банкера Роберто Калви, управител на фалиралата банка “Банко Амброзиано”. Трупът му бе намерен през 1982 г. да виси от един лондонски мост. Обстоятелствата на смъртта му остават неизяснени и до днес. Скандалът около П-2 бе толкова сериозен, че италианският парламент гласува специални закони, допълващи член 18 от конституцията, който забранява да се създават тайни организации. Но какво от това?

Отношенията на Бизиняни с Берлускони и обкръжението му не будят съмнения. Не само поради общото им минало - същото сочат и личните им контакти. Бизиняни например поканил премиера на рождения ден на майка си. А има и стотици записи от прослушване на телефонни разговори, в които Бизиняни казва, че трябвало да се купят няколко гласа с цел лобиране в полза на “Кавалера”.

В разговорите участват министърът на икономиката и финансите Джулио Тремонти, президентът на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване