06/30/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Стартът на спецсъда се отлага за 1 януари 2012 г.

Стартът на специализираните съд и прокуратура се отлага за догодина, след като вчера депутатите от ГЕРБ внесоха предложение новите структури да заработят от 1 януари 2012 г. По закон спецсъдът трябваше да започне да функционира от 12 август т.г. С новото си решение депутатите се съобразиха с предложението на главния прокурор Борис Велчев, който поиска отлагане на старта поне с четири месеца.
„Ремонтът, обучението на магистратите и най-вече изборът на редовите прокурори и съдии трябва да се извърши в едни нормални условия, а не да се бърза”, обясни мотивите за отлагането зам.-председателят на комисията по вътрешна сигурност Красимир Ципов. „Ние се вслушахме в предложението на главния прокурор“, поясни той.
По думите му трябва да се проведе обучение на магистратите, които ще работят по делата срещу организираната престъпност. Освен това ремонтите на сградата трябвало да се извършат нормално, а не на 12 август кабинетите и залите още да не са готови.
Малко преди решението на ГЕРБ Борис Велчев отново поиска отлагане на спецсъда и каза, че е сезирал още преди седмица премиера и министъра на правосъдието.
„Прокурорите в бъдещите специализирани прокуратури трябва да бъдат допълнително обучени“, обяви категорично той след заседанието на ВСС, на което бяха избрани двамата шефове на спецпрокуратурите.
Борислав Сарафов и Светлозар Костов бяха безапелационни фаворити поради липсата на други кандидати. „Борислав Сарафов успя да „адресира спецификата на работата, която му предстои да върши”, а презентацията на Светлозар Костов беше интелигентна и съществена”, каза Велчев. По думите му обаче кандидатите за редови прокурори били преди всичко от районните прокуратури. „Районните прокуратури нямат компетентност да се занимават с дела за организирана престъпност. Практически опит по тази сложна материя колегите няма откъде да имат”, добави той и призна, че се е надявал на друг профил на кандидатите.
Спецификата на тяхната работа е, че в спецсъда ще се гледат дела за престъпления на територията на цялата страна, а не само на определен район.
15 висши магистрати гласуваха Светлозар Костов да оглави първоинстанционната специализирана прокуратура. Един беше против, а двама се въздържаха. Костов е прокурор по делото „Октопод“, но повече се прочу с репликата „Вързахме кънките на Стависки", казани след процеса срещу фигуриста Максим Стависки.
Борислав Сарафов, прокурор във Върховната касационна прокуратура, беше избран за ръководител на Специализираната апелативна прокуратура. Той получи 17 гласа „за“, а един се въздържа.
Не така обаче стояха нещата със съдия Росен Русев, който се кандидатира за ръководител на Специализирания апелативен наказателен съд. На заседанието 11 членове на ВСС подкрепиха предложението на Русев, който сега е председател на Окръжния съд в Хасково, да се даде още една седмица – до следващото заседание на съвета, за да допълни своята концепция за управлението на второинстанционния специализиран съд, след като не останаха доволни от представянето му. Главният прокурор и шефът на ВКС заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата му, защото визията му за управлението на новата съдебна институция се състои от общи приказки, които важат за всяко едно съдилище.


Сайт публикува списък на юристите масони

Сайтът Болканлийкс публикува вчера списък на юристите масони. Членове на обществото на свободните зидари са: председателят на Комисията по етика във ВСС Цони Цонев, бившият министър на правосъдието Антон Станков и неговият заместник Маргарит Ганев, председателят на Административния съд-Бургас Атанас Вълков, в момента разследван, шефът на Апелативния съд-София Веселин Пенгезов, председателят на Окръжен съд–Благоевград Красимир Аршинков, мнозина адвокати, както и техните съпруги.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване