07/07/11 01:56
(http://e-vestnik.bg/)

Емигрантите и войната “ние тук – те там”

Българи в един от българските ресторанти в Ню Йорк. Снимка: “Ню Йорк таймс”

Вчерашната статия „Летният терор на емигрантите” възбуди една непрекъснато течаща война в интернет. Българските емигранти в чужбина имат организиран фронт срещу себе си от широка група форумни писачи.

Съвсем погрешно причислиха към тях и гледната точка на Георги Николов – че му е писнало от прииждащи през лятото съученици и колеги, които се струпват юли–август тук в кратки отпуски, искат да се напият с приятели, докато те тук опъват каиша в една доста по-трудна и опасна за живеене държава, макар и родна. Това срещна съпротива от емигрантите и един от тях във форума написа обратната гледна точка „А летният терор върху емигрантите, Гоше?” (виж тук).

Но статията намери и силна подкрепа. Оказва се, че не един е попадал в тази лятна ситуация, когато отпускари от чужбина се изреждат да си опреснят спомените, да се убедят, че са по-добре от съученика си, снизходителното са го потупвали по рамото, и е ставал обект на леко високомерно отношение, че е останал тук, в тая простотия. Това идва в повече, наистина.

Трябва да се изяснят някои принципни положения между емигранти и останали тук.

Първо – онези драскачи, които се обръщат обидно към българите в чужбина – „кво се обаждаш да даваш акъл от там”, „стой си там” и т. н. трябва да проумеят, че никой българин няма повече права над България от друг българин. България не е нещо само на тези, които са вътре в страната.

Българи живеят в цистерни за вино в Испания
Българка наднича в бетонната цистерна за вино, в която живее близо до град Сокуеламос, централна Испания. В изпровизирания квартал от съдове за вино са се установили 40 етнически турци от България, дошли за шестседмичния гроздобер в района. Снимка: Ройтерс

България не е само територия, която започва от граничния пункт. България е там, където има българи.

Как може същите тези форумни писачи, които ругаят емигрантите, същевременно да се тупат в гърдите, че българин е измислил компютъра? При това Джон Атанасов дори не е българин, а американец, роден там, а само баща му е българин. Излиза, че тук можем да се гордеем с онези българи навън, дори с българската кръв у някого, а около 1 милион наши сънародници, които са заминала натам през последните 20 години, да нямат право да говорят за родината си?

Това е извратено отношение, типично за българския манталитет. Като дребен детайл илюстрация за подобно отношение може да се припомни, че български емигранти, които направиха кампания „Срам ни е от вас”, получиха в отговор – „вие, па, какво давате акъл от чужбина, върнете се тук, да видите”. И стана така, че мнозина от тия същите, които направиха „Срам ни е от вас”, се върнаха. И дори влязоха в управлението. Тогава пък се чу „Тия, па сега, за какво се връщат”. Няма угодия.

Проблемът на това противопоставяне обаче е образователен, въпрос на култура, интелект. Това и истинското разделение, а не „те там”, „ние тук”.

Емигрантите са различни. Има черноработници в Испания, Гърция, Италия. И в Америка, и Канада. Някои от тях са нискообразовани, някои – с висше образование. Има и образовани хора, които работят високоплатена работа. Пишещият тези редове има приятели в Щатите, които имат доходи и по 200 хил. годишно, и такива, които не си плащат здравни застраховки и си докарват по около 20-30 хил. годишно. А в България всички бяхме равни, с еднакво ненужно висше образование. Там, на място, започва отначало истинската конкуренция в живота. Но не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване