08/05/10 06:03
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Тук магистрала, там магистрала…

През последните седмици бяхме засипани със съобщения за строежи на магистрали. Да обобщя:

Нещо да прави впечатление? Освен че най-после имаме толкова дълго чакан прогрес по тези проекти? Да – всичките са в Южна България! За Северна България се говори само за някакви кръгови в Бяла и Търново.
Аз много рядко пътувам из Северна България и много не ме интересува има ли път или не (или не пътувам, защото няма свестни пътища :) И разбирам напълно, че повечето трафик е в Южна България. Но може и повечето трафик да е там, защото няма свестни пътища. И инвеститорите отиват на местата с по-добра инфраструктура, което още повече нарушава баланса, което води и до икономическо изоставане и така нататък в омагьосан кръг.
Това което искам да кажа в заключение е, че големите инфраструктурни проекти не трябва да се използват само за сляпо следване на моментните нужди, а и за прилагане на мощни стимули за регионално развитие. Където Северна България вече видимо изостава. Според мен спешно, много спешно трябва да се направят:

  • Цялата оставаща магистрала Хемус (+ ремонт на абсурдната отсечка близо до Варна, ако още не са я поправили)
  • магистрална връзка от Русе до Стара Загора (АМ Тракия), пресичаща Стара Планина, която да осигури връзката Румъния – Турция изцяло по магистрала.
  • Поне четирилентов път от магистрала Хемус до Видин (вероятно магистрала е ненужна тук)
  • Подобрения по пътя до Оряхово и разширение на пътя Русе – Шумен (свързвайки Русе с Варна)

Знам че „няма инвеститорски интерес“ заради „слаб трафик“. Но знам че има и приоритети в развитието на регионите и че не може да има трафик, ако няма път. И трябва да гледаме години напред, а не какво ни е трябвало вчера.


| | Все още няма коментари, така че можете да сте първи!

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email

Публикувана на 08/05/10 06:03 http://feedproxy.google.com/~r/kenanoff/~3/MNIv7rjH-88/1645
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване