07/10/11 07:27
(http://radiomilena.com/)

Опасност от цунами във Фукушима – 1

Днес стана ясно, че в авариралата японска АЕЦ „Фокушима“ – 1, е започнала евакуация на персонала поради опасност от ново цунами. Вчера на териториуята на страната, в района на остров Хонсю бе регистрирано мощно земетресение, с магнитут от 7,1 по скалата на Рихтер. Току-що от японските информационни портали стана известно, че тревогата от цунами в АЕЦ „Фукушима“ е отпаднала и към момента е спряла евакуацията на работещите в нея. В същото време бе заявено, че изваждането на ядреното гориво от реакторите на Атомната електроцентрала ще започне най-рано през 2021 г. Японското правителство, заедно с компанията оператор на централата – ТЕРСО, вече започнаха обсъждането на дългосрочен план за ликвидиране на последиците от аварията, чието изпълнение ще започне след като във „Фукушима-1″ бъде постигната относителна стабилност, информира агенция „Киодо“. Очаква се това да стане в началото на идната година. Отстраняването на отработените горивни пръти ще може да започне три години по-късно, а изваждането на ядреното гориво от вътрешността на реакторите – най-рано през 2021 г., съобщи Агенция Кросс.
По думите на японския премиер Наото Кан заяви, окончателното ликвидиране на последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима-1″ може да отнеме 3, 5, 10 или няколко десетки години. Вследствие на аварията, от 20-километровата зона около централата бяха евакуирани около 80 хиляди души.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване