07/11/11 16:48
(http://www.klassa.bg/)

Данъците блокираха сделката за тавана на дълга в САЩ

Съкровените надежди на Вашингтон за споразумение по тавана на дълга рухнаха заради данъците. Председателят на долната камара Джон Бонър заяви в събота, че не може да подкрепи пакета за редуциране на дефицита с $4 трлн., тъй като президентът Обама настоява за увеличение на данъците с $1 трлн. Белият дом побърза да укори републиканците, че дезертират от борбата с фискалния недостиг. Как смеят да държат на предизборните си обещания и да не вдигат данъците, когато безработицата е 9,2%, а икономическото възстановяване е под въпрос?
Всъщност изборът на Бонър е логичен. Никой не иска реформа в данъчното облагане повече от републиканците, но вдигането на налозите с $1 трлн. с уверението за реформа на по-късен етап е политически капан. Ако президентът бе искрен, че ще държи пределната ставка не по-висока от 35%, щеше да преговаря за включване на тези условия в рамките на споразумението за дълга. За Бонър и така ще е достатъчно трудно да прокара по-висок таван.
Обама вече подписа най-сериозното увеличение на налозите от 1993 г. насам. Докато всички се занимават със ставките на Буш, които изтичат след 2012 г., се задават други покачвания по Affordable Care Act от 2010 г.
От 2013 г. законът вдига с 0,9% на осигуровките по Medicare за несемейни с годишен доход над $200 000 и двойки с над $250 000. За първи път законопроектът облага с данък от 2,9% и дохода от инвестиции, включително дивиденти, лихвени вземания и прираст на капитала. С допълнителната тежест от 0,9% данъчното бреме за „богатите“ ще скочи с общо 3,8%. Новите налози не са индексирани към инфлацията, така че много семейства от средната класа скоро ще влязат в графата „богати“, след като доходът им надвиши $250 000 заради т. нар. пълзящо нарастване на данъчната тежест.
Разходите на данъкоплатците в следващите 10 години ще са $210 млрд.
През 2013 г. влиза в сила и акциз от 2,3% за производителите и вносителите на медицинска апаратура с приходи от $20 млрд. по това перо. Вече действа новата годишна такса за производителите и вносителите на „защитени от патент лекарства“, която ще донесе $27 млрд. Още $15,2 млрд. ще дойдат от по-високия минимум за подлежащите на данъчно отчисление медицински разходи – от 7,5% на 10% от коригирания брутен доход. От 2018 г. законът въвежда акциз от 40% върху скъпите здравноосигурителни планове. Макар че засяга само две години в периода 2010 – 2019 г. на първоначалния бюджетен прозорец на ObamaCare, този данък ще набере $32 млрд. и много повече през следващите години. Новата годишна такса върху компаниите за здравно осигуряване влиза в сила през 2014 г. и се очаква да набере $60 млрд. В законопроекта има още редица нови данъци, възлизащи на около $438 млрд. за следващите 10 години. Но дори това не е всичко, тъй като до 2019 г. годишният ръст на доходите е близо $90 млрд., което значи $900 млрд. в десетилетието след това. А Обама иска да добави и данъци за още $1 трлн.
Президентът води кампания за редуциране на осигуровките с 2% за още една година, а в същото време вече е заложил сериозно увеличение на същия този налог през 2013 г. Ако се предполага, че понижаването на данъка обществено осигуряване ще създаде работни места тази година, защо увеличението му да не ги унищожи след 2013 г.?
Обама говори открито за икономиите, които е готов да направи в програмите за обществено осигуряване срещу по-драстично вдигане на данъците, но вграденото в ObamaCare увеличение на разноските изобщо не се обсъжда в преговорите за тавана на дълга. Affordable Care Act добавя над 30 млн. американци към балансите на Medicaid, а тя ще расте с 6,5% тази година. Обама е готов да премахне сегашните програми с довода, че не са достъпни, но извади от списъка вероятно най-скъпата.
А може би това е бил планът. Да засили разходите и дълга в името на стимулите и здравната реформа, после да разчита на собствениците на облигации на Уолстрийт и политическия апарат, за да накара републиканците да платят. Не е предвидил обаче ръст на БВП от 1,9% и безработица от 9,2% две години след края на рецесията.
Миналия ноември републиканците спечелиха долната камара и убедителни победи в много щати благодарение на обществените настроения срещу стимулите и ObamaCare. Задачата на Бонър е да съкрати разходите и отмени Affordable Care Act. Ако вместо това републиканците приемат да вдигнат данъците срещу икономии на разходите в бъдеще, едва ли някой ще им вярва повече.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване