07/16/11 09:07
(http://www.klassa.bg/)

Не тичайте след щастието, то само ще ви настигне

Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg

Заглавие: 101 наистина важни неща, които знаем, но непрекъснато забравяме
Автор: Ърни Зелински
Превод: Елица Виденова
ISBN: 954-474-519-6
Страници: 360
Дата на издаване: 13.07.2011
Цена: 18.00 лв
 „Те могат, защото мислят, че могат“
Вергилий

Ако копнеете не само за приятно лятно четиво, но и за проникновена мъдра и забавна книга то можете да се спрете на новото заглавие „101 наистина важни неща, които знаем, но непрекъснато забравяме “ и за да си припомните, което забравяте и за да затвърдите правилните стратегии на общуване и поставяне на жизнени цели.


Щастието не е идеал на разума, а на въображението, за него е нужен талант и да вие сте способни на щастие, дори и да не знаете за това. Припомнете си го, припомнете си че можете да мечтаете, че заслужавате доволство и бузгрижие. Само наистина мъдрите хора могат да бъдат щастливи всеки ден от своя живот. И какво друго е истинското благополучие ако не това опиянително умение за радост. Повярвайте в своята вътрешна сила и щастието ще е отново при вас. Научете се отново да мечтаете и привлечете реалността до бруга на своите копнежи така всичко ще стане действително – защото и мечтите са толкова реални, колкото ябълковия цвят, който вече носи в себе си плода.




Не вярвате - уверете се сами като надникнете сред онези 101 неща, които вече знаете, но непрекъснато заравяте, а остроумният Ърни Зелински се е решил да ви ги припомни. Зелински не е просто авторитет по въпросите на ранното пенсиониране и самостоятелното предприемачество - той е преди всичко щастлив човек, който умее да се наслаждава на живота и да изтръгва радост и мъдрост от всяка ситуация и щедро споделя своя опит със своите читатели. Сред последните му книги са „Истински успех без истинска работа“, бестселърът „Как да се пенсионираме свободни, диви и щастливи“ (продадена в над 77 000 екземпляра и публикувана на седем езика), както и международният бестселър „Колко е хубаво да не работиш“ (продадена в над 210 000 екземпляра и публикувана на седемнадесет езика). За своите 15 книги Ърни е подписал деветдесет договори с издатели от двадесет и четири страни. Ърни е завършил инженерство и има магистърска степен по бизнес администрация от Университета на Албърта. Канадският автор не е непознат на българските читатели, той е известен на българската публика с две от нашумелите му книги „Наръчник на мързеливеца за постигане на успех“ (2009) и „Колко е хубаво да не работиш“ (2010).

И в тази книга Зелински остава верен на себе си и по непосредствен и нестандартен начин изпраща своето послание: човек може да направи живота си по-смислен и по-щастлив, независимо от обстоятелствата и възрастта. Всички знаем как историята има навика да се повтаря, всички преминаваме през изпитания и бури, но невинаги си вземаме поука и затова правим все същите грешки. Книгата на Зелински се фокусира върху много от житейските уроци, които сме научили, но непрекъснато забравяме. Нейният прочит ни помага да разберем – най-сетне! – кои са важните принципи в живота и как да ги прилагаме, за да не ги научаваме по трудния начин. Освен че припомня много неща, които непременно трябва да преоткрием, книгата обогатява и заразява с вдъхновение, мотивира и събужда стремежа да следваме мечтата за пълноценен живот.


Статии за книгите на Ърни Зелински са излизали в най-големите вестници, включително „Ю Ес Ей Тудей“, „Оъкланд Трибюн“, „Бостън Хералд“, „Вашингтон Поуст“, „Торонто Стар“ и „Ванкувър Сън“. Можете да изпратите имейл на Ърни на адрес vip-books@telus.net или да му пишете на адрес:

Visions International Publishing
P.O. Box 4072
Edmonton AB
Canada T6E 4S8




Ето и няколко великолепни мисли:

Не тичайте след щастието, то само ще ви настигне

Трябва ли да се учудваме, че в съвременния живот, също както в гръцките трагедии, много успели хора не са щастливи? В случай, че не сте забелязали, традиционният успех е много по-лесно постижим от щастието. В света има стотици хиляди невротици, които са постигнали успех. Но щастливи невротици няма!

Как можеш да създаваш щастие, ако ти самият си успял, но не и щастлив? Първо, не преследвайте отчаяно щастието. Щастието, изглежда, не харесва хората, които отчаяно го искат. Забавете темпото и е по-вероятно то само да ви застигне. Колкото повече търсите щастието, било чрез успех или по друг начин, толкова повече то сякаш се изплъзва. Не можете да получите щастието, като го купите или непрестанно се стремите да го постигнете.

Колкото и да е парадоксално, ако вашата голяма цел в живота е да бъдете щастливи, щастието винаги ще бъде отвъд възможностите ви. „Търсенето на щастието – заявява Ерик Хофер, – е един от основните източници на нещастието.“ Виктор Франкъл повтаря това твърдение: „Самото преследване на щастието ни пречи да бъдем щастливи“. Едит Уортън също се съгласява: „Ако само спрем да се опитваме да бъдем щастливи, ще си прекараме наистина добре“.
Вместо да преследвате щастието, започнете да живеете живота си според това как стоят сега нещата, а не както би трябвало да стоят. Убеждението, че животът трябва да бъде различен от това, което всъщност е, води до много нещастие. Приемайки реалността такава, каквато е, ние се освобождаваме от оковите на идеята каква би трябвало да бъде.

Не се учудвайте, когато светът не ви е донесъл това, което искате. Вселената ви е отказала много неща, но в замяна ви е дала нещо много по-добро. Вие сте длъжни да откриете какво е то. Колкото и да е изненадващо, щастливият живот не е отсъствието на нещастие. Нещастието ще се прокрадне в живота ви, независимо дали го искате или не. Същото е и с щастието. Какво ще решите да направите и в двата случая зависи от вас.

Когато щастието ви забрави, погледнете какви съкровища можете да откриете в нещастието си. Не след дълго щастието ще си спомни за вас и ще се появи отново в живота ви. Имайте предвид, че хубавите неща, които ви се случват, са десет пъти повече от лошите. Това е добра причина да прекарате десет пъти повече време да се радвате на чудото на живота, отколкото да се оплаквате от него.

В своето търсене на Шангри-Ла не пренебрегвайте възможността раят да се намира точно там, където сте в момента. Всеки сякаш иска да бъде някъде другаде. Изберете да бъдете там, където сте в момента, и ще бъдете по- щастливи от 90 процента от човечеството.

Още един важен въпрос: защо да губите толкова много време, енергия и пари в опити да купите най-голямата къща, която кредитният ви рейтинг позволява? Ако трябва да бъдем честни, малката къща може да поеме също толкова щастие, колкото и голямата. Понякога дори повече!

Ако искате да бъдете по-щастливи, опитайте да се носите по течението на живота. Оставете нещата да се случват естествено, вместо винаги да се мъчите да ги карате да се случват. Винаги е по-лесно да яздите кон в посоката, в която той самият е поел. С други думи, бъдете източник на щастие, вместо да го търсите. Не е нужно да преследвате щастието, ако то е там, откъдето идвате.
След всичко казано дотук щастието е начин на пътуване, а не дестинация. Щастието е резултат от осъществени цели, а не цел сама по себе си. Дзен учителите казват, че ние сами погубваме красотата на живота, като превръщаме щастието в крайна цел. Според тях щастието е умението да живееш в настоящия момент; то е всичко, което правим сега. Научете се как да живеете и да бъдете щастливи ден след ден. Така ще живеете щастливо до края на дните си.



Ако предсказвате провалите си, ще станете добър пророк. Повечето хора предполагат, че не могат да постигнат нищо стойностно в живота си – и рядко се разочароват. Тъжното е, че те биха могли да бъдат значими за света, ако сами не очакваха да се провалят. „Няма човек, неспособен на повече, отколкото си мисли“, констатира Хенри Форд.

Дори най-надарените личности – било то водопроводчици, поети или педиатри – няма да постигнат много, ако не се освободят от ограниченията, които сами си налагат. Да вярваш в себе си е всичко, когато става дума за успех. Липсата на вяра в собствените способности е основната причина повечето хора дори да не се доближават до осъществяването на пълния си потенциал. Съмнението в себе си е много по-преобладаващо, отколкото вероятно си мислите. Всеки на този свят в някаква степен таи съмнение в собствените си възможности.

Също като всеки друг, вие можете да постигнете повече, отколкото си мислите. Повечето от вашите ограничения са само във вашия ум. Опасното е, че фалшивите съмнения може да се превърнат в реалност. Отрицателните очаквания водят до отрицателни резултати. Когато непрекъснато си казвате, че няма да ви провърви, накрая ще се окажете прав. С други думи, ако предсказвате провалите си, ще станете много добър пророк. Важно е да игнорирате всякакви размисли защо не можете да направите нещо значимо. Също толкова важно е да не обръщате внимание на хората, които силно искат да ви разубедят да опитате ново предизвикателство. Когато вярвате в способностите си, приказките, че най-големите ви цели са непостижими, нямат значение. Ще откриете какво невероятно удовлетворение носи да направите нещо, за което всички казват, че не сте способен.

Всички искаме да оставим следа на този свят. Искаме да знаем, че животът ни има смисъл, че по някакъв начин променяме света. Така че не позволявайте миналите провали да ви ограничават. Лесно е да се оставиш на чувството за провал. Ако наскоро сте имали усещане за неяснота, ниско самочувствие, нещастие или разочарование, най-вероятно сте вършили нещо не както трябва.

Не се връзвайте на сантименталната идея, че успехът е нещо абсурдно и променливо, което се постига само от изключително талантливите. Трябва да излезете от коловоза и да намерите планина, която да покорите. „Защитавайте ограниченията си и те със сигурност ще станат ваши“, предупреждава Ричард Бах. Не бива да се задоволявате с по-малко от това, на което сте способни. Защо да се примирявате с нещо средно, когато талантите ви, съчетани с труд и мотивация, могат да ви издигнат много над средното ниво?

Независимо дали става дума за създаването на нови приятелства или за по-удовлетворяваща кариера, ако не предприемете нещо, мечтата ще си остане само мечта. Единственият най-силен фактор в постигането на която и да е мечта е доброто самочувствие – да вярвате, че имате талант и изобретателност, да вярвате, че заслужавате мечтата си и е възможно да я осъществите.
Тоест, най-големият провал е човекът, който не опитва. Когато забележите някаква възможност, трябва да желаете да дадете най-доброто от себе си, за да се възползвате. Позволете си да опитате и да се провалите. Провалът ще ви извади от неведението. Празнувайте както своите провали, така и своето неведение, защото така ще станете по-мъдри. И не забравяйте да си позволите да успеете.

С успеха ще станете дори по-мъдри.

Римският поет Вергилий заключава: „Те могат, защото мислят, че могат“. Трябва да убедите себе си, че вашите ограничения са по-малки и по-малобройни от въображаемите окови, които сами сте си наложили. Що за живот е това – да се задоволяваш да вършиш нещата отгоре-отгоре, когато можеш да се справиш много по-добре? В един момент трябва да се стегнете и да покажете на света и на себе си на какво сте способни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване