07/17/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Войната в Либия фактически приключи

Да се абстрахираме от големите приказки за войната в Либия, тя фактически приключи в четвъртък сутринта, на 14 юли, когато президентът на САЩ Барак Обама позвъни на руския президент Дмитрий Медведев, за да предаде на Москва водещата роля в преговорите с Муамар Кадафи за прекратяване на конфликта - при условие, че либийският ръководител се оттегли от поста си и предаде властта на временно правителство.

По този начин американският президент прие руско-либийската формула за прекратяване на войната през главата на ръководителите на НАТО, които я отхвърлиха на срещата си с руските лидери в черноморския курорт Сочи миналата седмица.

Източници на Дебка отбелязват, че същото това предложение за първи път е дошло от самия либийски лидер преди четири месеца: на 4 април, само десет дни след като НАТО започна въздушната си операция в подкрепа на либийските въстаници, Кадафи изпрати емисари в Атина, за да предложи на гръцкия премиер Георгиос Папандреу ролята на посредник в преговорите.

Ръководството на НАТО, френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън отхвърлиха това предложение, защото в оня момент бяха уверени, че победата е близка и лека и Кадафи бързо ще бъде свален.

По времето, когато Обама реши да се обади на Медведев, правителствата, които оглавиха кампанията срещу Кадафи, лека полека започнаха да се снижават.

От събота, 9 юли, както съобщават военни източници на Дебка, НАТО е прекратила въздушните си удари по правителствени обекти в Триполи и други места. Това спиране, макар да не бе обявено официално, беше все пак признание, че 15-те хиляди въздушни мисии на бойната авиация и 6-те хиляди бомбени удари по обекти на Кадафи не са успели да постигнат целта си: полковник Кадафи, без да вдига във въздуха и един-единствен изтребител, без да изстрелва и една зенитна ракета и без да задейства терористични клетки в Европа, дочака НАТО да се изтощи и запази властта си.

В сряда, 13 юли, правейки пред командването на британските ВВС обзор на войната, министърът на отбраната Лиам Фокс отбеляза, че никой не знае кога тази война ще свърши, но междувременно сухопътните войски, военноморските и военновъздушните сили на Великобритания вече нямат средства да я продължат.

Той откровено призна, че високата интензивност на въздушните удари, нанасяни от изтребителите Торнадо и Тайфун, както и от бойните кораби и щурмовите хеликоптери “Апачи”, действително “увеличиха натоварването на личния състав и техниката и подлагат на изпитание способността на отбранителните компании да обезпечат провеждането на фронтовите операции”.

В началото на юни военните източници на Дебка съобщиха, че НАТО изпитва недостиг от самолети за налагане на забранената за полети зона в либийското въздушно пространство, която беше одобрена от Съвета за сигурност на ООН, че арсеналите на алианса от бомби с лазерно насочване и ракети са на изчерпване, а запасите с резервни части и боеприпаси са близки до нулата.

Сега това беше потвърдено от британския министър на отбраната, който добави, че военната промишленост на Великобритания и Европа е неспособна да обезпечи военни действия, продължаващи повече от няколко седмици.

Наши военни източници разкриват, че Италия, ключов партньор във военните усилия на НАТО, миналата седмица тайно е изтеглила своите бойни самолети Гарибалди-551 от кампанията, нанасяйки още един мощен удар на операцията.

През последните десет дни Франция също съкрати своите бойни сили и средства, привлечени за военните действия, след като се разочарова от базираните в Бенгази бунтовници, които не постигнаха успехи срещу силите на Кадафи. Отначало Париж се опита да прехвърли подкрепата си от Бенгази към Западна Либия, където с Кадафи воюват сепаратистките племена на берберите.

На 30 юни президентът Никола Саркози нареди да бъдат спуснати с парашути оръжия за бойците от тези племена, правейки това въпреки решенията на ООН и НАТО. Но берберите предпочетоха да използват френските оръжия, ...

Публикувана на 07/17/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12230/voynata-v-libiya-fakticheski-priklyuchi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване