07/17/11 17:36
(http://www.klassa.bg/)

Обсъждаме енергийни проекти с Румъния

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава днес на работно посещение в Букурещ по покана на румънския си колега Йон Аритон. Те ще обсъдят изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни,проекта "Набуко", свързването на енергийните системи и обединяването на електроенергийните пазари на България и Румъния.
През 2010 г. България има положително салдо в търговията си с Румъния. Стокообменът и износът са се увеличили с 43% спрямо 2009 г., а вносът - с 42 %. В Румъния са регистрирани над 1014 дружества с българско участие. Размерът на българските инвестиции в Румъния надхвърля 50 млн. евро.
Възможностите за износ на българско кисело мляко в Китай бяха една от обсъжданите теми по време на срещата на министър Трайков в София с китайска делегация, водена от Цао Джънхай, висш съветник към правителството на автономен район Вътрешна Монголия. В икономическата ни стратегия е отредено специално място на отношенията с Китай, е заявил Трайков. България работи активно за привличане на китайски инвестиции. Пример за това е проектът за индустриална зона край Божурище. С икономически ръст от 17% Вътрешна Монголия е лидер в Китай през последните 10 години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване