10/24/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

ЕС с единна позиция при енергийни проекти с трети страни

Държавите - членки на ЕС, трябва да имат съгласувана позиция по енергийните проекти с участие на трети страни, каза вчера във Виена министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той участва в конференция по повод 5-ата годишнина от създаването на енергийната общност в страните от Югоизточна Европа. Европейските фондове трябва да се фокусират повече върху развитието на енергийната инфраструктура в тази част на Европа, подчерта още Трайков. Той допълни, че страната ни ускорява проектите за газовите си връзки със Сърбия, Гърция и Турция. България ще настоява да бъде продължена и газовата връзка при Комотини до Егейско море, която е допълнителен маршрут за диверсификация в доставките на газ.
Унгарският министър на националното развитие Тамаш Фелеги заяви, че стойността на подкрепяния от ЕС газопровод „Набуко” може да е между 24 и 26 млрд. евро. Той постави под въпрос и жизнеспособността на проекта, като заяви, че в момента липсват твърди ангажименти от страна на предполагаемите купувачи и доставчици на природен газ. Представител на консорциума „Набуко” е коментирал, че оценката на унгарския министър е произволна, и уточни, че първоначалната стойност на проекта от 7,9 милиарда евро се преразглежда в момента.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване