07/20/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Избраха Нестор Несторов и Кирил Гогев за членове на ВСС

Бившият прокурор на София Нестор Несторов и ръководителят на звеното за борба с корупцията към Националната следствена служба Кирил Гогев са новите членове на Висшия съдебен съвет, реши вчера парламентът. Двамата бяха издигнати от независими депутати. Със 115 гласа „за”, 2 „против” и 13 "въздържали се" депутатите приеха предложението Кирил Гогев да бъде член на ВСС. При гласуването един депутат от ПГ на ГЕРБ се обяви „против”, Коалиция за България не гласува, ДПС го подкрепи, а депутатите на „Атака” се въздържаха. Нестор Несторов получи 103 гласа „за”, 8 депутати гласуваха „против”, а 23-ма от ГЕРБ се въздържаха. ДПС подкрепи номинацията и на Несторов, а депутатите от Коалиция за България не се включиха и в това гласуване.
Преди дни неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ) призова Несторов и Гогев да не бъдат избирани. „Кандидатурата на Нестор Несторов повдига сериозни въпроси относно професионалната му етика и доверието, което той би трябвало да вдъхва като член на върховния орган на съдебната власт. Официалната му биография по-скоро е пример за това, какъв не трябва да бъде един кандидат за член на ВСС“, смятат от БИПИ. Несторов бе наказван заради забавяне на дело за убийство, както и за опити за натиск по проверка на съпругата си. В качеството си на градски прокурор на София до 2001 година той се забърка и в скандала покрай разследването за контрабанда на антики срещу брата на бившия главен прокурор Никола Филчев, а след това призна, че му е и помогнал. Несторов също така беше понижен от градски прокурор на София до редови районен прокурор. Гогев е известен с това, че е бивш вонен прокурор и разследваше смъртта на 14-те войници, които изгоряха в камион на Околовръстното шосе.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване