07/26/11 18:57
(http://www.klassa.bg/)

НЕК има няколко сценария за реакция срещу иска на Москва за АЕЦ "Белене"

НЕК ще избере най-подходящия начин за реакция срещу заведения иск от руската „Атомстройекспорт“ за строежа на АЕЦ „Белене“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му юристите на НЕК са подготвили сериозни анализи, които показват сценариите, с които компанията може да реагира.
Искът от АСЕ е за 58 млн. евро и бе заведен заради неразплатени задължения на НЕК към изпълнителя на проекта „Белене“. От обществения доставчик обявиха, че са готови с контраиск срещу руската страна за 61 млн. евро заради неплатеното докрай старо оборудване на реакторите. Дружеството обаче не е получило официално писмо от руската страна за заведен иск. Делото ще се води в Парижкия арбитражен съд.
Междувременно стана ясно, че НЕК все още няма подписани договори за доставки на електроенергия с чешката ЧЕЗ и германската E.ОН. В момента договорите се доуточняват, като до септември се очаква те да бъдат сключени, обясни вчера председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Чрез контрактите се очаква да се уредят взаимоотношенията между компаниите при доставките на ток за битовите абонати. Семерджиев добави, че ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН са обжалвали постановените цени на електроенергията от 1 юли.
От енергийния регулатор съобщиха още, че ще открият свои регионални офиси за приемане на жалби в Пловдив, Варна и Плевен. Според Семерджиев по този начин хората ще могат по-лесно да се оплачат, ако имат проблеми с доставчиците на природен газ, ток, парно или ВиК услуги.
280 хил. евро планира да инвестира „Топлофикация Велико Търново“ в изграждането на централа на биомаса, обясни пред ДКЕВР Красимир Игнатов, заместник изпълнителен директор на дружеството. По думите му това ще доведе до близо 30% спад в цените на парното в старопрестолния град. В началото новата мощност ще произвежда само топлоенергия, а впоследствие ще се инвестира и в производство на ток. Дружеството продължава да настоява да се реши и въпросът с доставките на природен газ, защото топлофикацията получава гориво от частната „Овергаз“, което е по-скъпо.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване