07/31/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

ЕБВР занижи прогнозата си за икономическия ръст у нас до 2,3%

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи очакванията си за икономически ръст на България на 2,3 % през 2011 г. През май банката заложи растеж от 3,1% , а догодина разчетите сочат ускоряване на икономическото възстановяване до 3,7%, според последната й прогноза за развитието на 29 страни от Европа и Централна Азия. Като цяло експертите отчитат, че кризата в еврозоната излага на сериозни рискове ръста и възстановяването на бързоразвиващите се икономики на Стария континент, особено в Югоизточната част на Европа и в новите членки на ЕС. Въпреки това общата прогноза за темпа на развитие на региона е, че той ще е два пъти по-бърз от цифрите за България - 4,8% (при 4,6% заложени през май) и 4,4% за 2011 г. и 2012 г.
От седемте страни в Югоизточна Европа, сред които попадаме и ние, с най-силен икономически подем през тази година ще бъде Сърбия - с 3,3 и 4,1% тази и следващата година. Общо за групата се очаква растеж от 2,2% и 3,7%.
Експертите обаче са категорични, че регионът не се представя достатъчно убедително, а Хърватия в тази част на света трябва да покаже и убедителни признаци за възстановяване. Докато другите региони в преход вече са на предкризисно или близко до предкризисното си ниво като реален БВП, балтийските държави са 10% под нивата на произведен БВП от 2008 г. Възстановяването в Югоизточна Европа, което остава слабо, е най-директно засегнато от финансовата нестабилност, свързана с кризата с дълга в Европа, предупреждават от ЕБВР. Това се дължи преди всичко на подразделенията на гръцките банки. В случай, че кризата ескалира още, тези звена може да се наложи да поискат финансова подкрепа и да изпитат затруднения с поддържането на кредитирането в местните икономики. Като резултат това ще доведе до значително свиване на икономическия растеж в Югоизточна Европа, смятат експертите.
Общо за България и Румъния ЕБВР посочва, че икономическите перспективи се подобряват, но все още със скромен темп. Според експертите родната икономика е успяла да се отърси от рецесията през миналата година, но за първите шест месеца възстановяването леко се забавя. Оценката на европейската финансова институция се доближава до анализите и на други институции. Според УниКредит икономическият растеж у нас ще загуби част от скоростта си през идните месеци заради трудностите в процеса на възстановяване и влошените перспективи пред световната икономика. Експертите на банката очакват ръст от 2,8 на сто и 3,3% на годишна база през 2012 г. От OTP Bank, собственик на българската Банка ДСК, залагат ръст на родната икономика от 3,4 на сто в периода 2012-2015 г. Юробанк И Еф Джи Груп прогнозира над 2,5% за 2011 г., а консултантската компания Ernst & Young заложи растеж от 3,2 на сто през тази година, който ще се ускори до 4,8% през 2012 г. и 5,6% през 2013 г. Според ЕК ръстът ще достигне 2,8 на сто през тази и 3,7 на сто през следващата година. В същото време кабинетът предвижда растежът да е 3,6%, а МВФ залага на 3%.
Централна Европа ще се движи с малко по-бърз икономически темп, се посочва от ЕБВР - с 3,5 % и 3,4% ръст през 2011 г. и 2012 г., като абсолютни първенци са Естония и Латвия - с по 6,5 на сто икономически ръст. Най-впечатляващи са цифрите за Тюркменистан – 10%, както и за Монголия – с 9%. Казахстан и Турция също са сред отличниците със 7 на сто ръст на БВП тази година.
Кредитирането към частния сектор е все още слабо. За първото тримесечие средната скорост на растеж е 10% при 17 и 19% в Латинска Америка или бързоразвиващите се части на Азия.
От друга страна, 44-процентният ръст на кредитирането в Турция подклажда опасения за прегряване на икономиката, както и 18-те процента покачване в Русия. В северната ни съседка Румъния средствата, отпуснати за бизнеса и домакинствата, нарастват в хилавите 3%, в балтийските страни темпът е с отрицателни стойности, в Унгария се движи около 0.
Според икономическия преглед на консултантска компания Deloitte за третото тримесечие икономиката на еврозоната ще отчете ръст от 2% и 1,7% за 2012 г. и 2013 г., а тази на САЩ – с 2,5 и 2,9% за тази и следващата година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване