08/01/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

САЩ избегнаха фалита - вдигат тавана на дълга с 2,1 трлн. долара

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на републиканците в Конгреса са постигнали споразумение, което предвижда вдигане на тавана на дълга с 2,1 трилиона долара в замяна на намаляване на бюджетния дефицит с повече от 2 трлн. долара в дългосрочен план, съобщи AП.
Споразумението, постигнато между лидерите в двете камари на Конгреса на САЩ, предвижда съгласуваният пакет от мерки да позволи на правителството да изпълнява финансовите си задължения до края на 2012 г. Очаква се Сенатът на САЩ да гласува днес постигнатото компромисно споразумение. В последния вариант на плана се предвижда поетапно съкращаване на бюджетните разходи на обща стойност 2,5 трлн. долара, като се включва намаляване на разходите за отбрана с 350 млрд. за 10 години.
Целта е да се позволи на финансовото министерство да емитира дълг, за да продължат плащанията по федералните програми. Спешните мерки включват незабавно съкращаване на разходите с 1 трлн. долара в замяна на повишаване на лимита на дълга на САЩ със същата сума.
Председателят на Камарата на представителите Джон Бoйнър съобщи, че комисията ще трябва да представи окончателния текст на закона до 23 ноември, а гласуването в двете камари на Конгреса ще стане до 23 декември.
Барак Обама посочи по време на брифинг в Белия дом, че в резултат на постигнатото споразумение финансирането на вътрешни програми ще спадне на най-ниското си равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер, но все пак ще позволи създаване на работни места и инвестиране в области като образованието и научните изследвания. Според него, въпреки възраженията на републиканците, най-богатите американци и най-големите корпорации трябва да бъдат помолени да дадат своя принос за регулирането на дефицита, като се откажат от някои данъчни привилегии.
Обама призна, че споразумението не е идеално, но най-важното е, че позволява да се избегне просрочване на плащанията по дълга и гарантира, че страната няма да изпадне в подобна криза в следващите шест, осем или дванадесет месеца.
Говорителят на японското правителство приветства вчера постигнатото във Вашингтон споразумение и изрази надежда новината да стабилизира пазарите, предаде АФП. Френският финансов министър Франсоа Бароан също приветства новината, като обяви, че сделката е стъпка в „правилната посока”, както и новия спасителен план за Гърция, каза Бароан пред радио ”Франс интер”, предаде агенция “Фокус”.

Зелена вълна заля пазарите, златото поевтиня, петролът поскъпна

Пазарите реагираха положително на първичното споразумение между политическите лидери. Японският борсов индекс нарасна с 1,8%, американските фондови фючърси също отвориха със сериозен ръст. Оптимизмът от азиатската сесия се пренесе и на европейските пазари. Инвеститорите наваксват след разпродажбите от миналата седмица. Освен това доларът нарасна при отварянето на пазара спрямо основните си конкуренти, най-осезаемо срещу японската йена и швейцарския франк, но впоследствие загуби сила и започна да се понижава.
Според анализатори сделката ще облекчи моментното напрежение на пазарите, но ще се отрази върху икономиката и американските граждани за години напред. Въпреки постигнатото споразумение, рискът то да не бъде прокарано от Сената, остава, както и рискът от реакцията на рейтинговите агенции. Според пазарните слухове намаляването на рейтинга на САЩ е почти сигурно. Златото се понижи с повече от 15 долара при отварянето на пазара вчера. Ценният метал отбеляза нов исторически връх през изминалата седмица, достигайки до 1633 долара за тройунция. Петролът пък отчете повишение от 1 долара при отварянето на азиатската сесия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване