08/02/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Залогът от 16,5 млрд. лв. си заслужава усилията

През последната година всеки еврочиновник, които идваше от Брюксел в София, не пропускаше възможността да намекне, че България изостава при усвояването на парите от еврофондовете. Това направи през месец март и ръководителят на отдел "България" в ГД "Регионална политика" на ЕК Карстен Расмусен по време на годишната конференция "Стратегическа инфраструктура, България 2011. Приоритети 2020". Тогава той подчерта, че един от големите неуспехи на страната например са парите за жп сектора. Като фрапантен в този смисъл е провалът на проекта за ремонт на линията Пловдив – Свиленград Той, както е известно, не бе завършен в срок и страната изгуби 80 млн. евро.
България е най-младата страна - членка на Евросъюза. Нормално и логично да изпитва трудности при усвояването на европарите, но подобни проблеми в началото са имали и други държави. По-важното в случая е друго - че сегашното правителство твърдо е решено да промени ситуацията. На него не може да му се отрече заслугата, че отблокира европарите. Освен това осигури финансиране за стратегически важни инфраструктурни проекти. Сега е тръгнало да реформира цялата система за управление на този процес. Това вероятно няма да бъде лесно, но залогът от 16,5 млрд. лв. си заслужава усилията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване