08/03/11 17:15
(http://www.klassa.bg/)

Еврото натрупа стабилна преднина срещу основните конкуренти

Еврото натрупа стабилна преднина в основните си кросове по време на вчерашната търговска сесия. Единната валута успя да възстанови част от загубите срещу швейцарския франк, след като Националната банка на Швейцария съобщи, че може да понижи основния лихвен процент в страната. Кросовете на йената също попаднаха в центъра на пазарните събития заради спекулациите, че Токио отново ще се намеси на валутните пазари, за да спре поскъпването на местната валута.
Двойката EUR/CHF се изстреля с 2.1% в сряда и преди отварянето на американските пазари се търгуваше около 1.1100. Швейцарската централна банка намекна, че наблюдава отблизо пазара и е в готовност да понижи основаната лихва. От банката коментираха, че опцията за интервенция е вече на дневен ред, тъй като надцененият франк е пречка за растежа на икономиката.
Подобни проблеми има и Япония, която също търпи загуби в резултат на поскъпващата йена. Местната централна банка няма опции за понижаване на лихвения процент в страната и най-вероятно ще се опита да понижи цената на йената чрез директни разпродажби на форекс пазара.
През последните седмици атрактивността на валутите убежища, каквито са йената и франкът, се увеличи чувствително заради дълговите проблеми на Съединените щати и нестабилността в еврозоната. Проблемите се прехвърлиха в Япония и Швейцария, чиито износ е под натиск заради поскъпващите местни валути.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване