08/03/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Чиновниците пак ще участват в повече от един борд

Висшите чиновници отново ще могат да бъдат назначавани в няколко борда на дружества с държавно участие, след като вчера правителството премахна досегашното ограничение. Според него досега представителите на държавата не можеше да бъдат включвани в повече от един орган за управление и контрол на търговските дружества с държавно участие в капитала. Промяната е наложена поради появилата се демотивация за участие от страна на държавните служители и трудността за определяне на членове на управителните органи, се казва в мотивите за решението. Вносители са министерствата на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството.
Забраната за назначаването на зам.-министри, директори на дирекции във ведомствата и дори пресаташета като членове на управата на повече от една фирма с държавно участие бе наложена от кабинета “Сакскобургготски“ по средата на мандата му през 2003 г. Причината бе, че висшите чиновници получаваха по няколко скандално високи заплати от различни държавни дружества, без реално да вършат никаква работа.
Поправката идва малко повече от година, след като кабинетът сложи таван върху заплатите и допълнителните бонуси на членовете на изпълнителните и контролните органи в държавните фирми до 12 минимални заплати, които в момента са равни на 2880 лв. на месец. Ограничението дойде, след като през март миналата година гръмна скандалът за огромни началнически заплати в държавни дружества. Тогава министър-председателят Бойко Борисов заяви, че заплатата на премиера трябва да е най-висока, а всички останали трябва да са по-ниски, защото в момента има 10, 12, 20 хил. лв. заплати за държавни служители. Неотдавна той обаче оправда сравнително високите заплати, които се вземат в регионалното министерство. Мениджърите в частни компании вземат по 10 хиляди евро за управлението на големи проекти и ние не можем да задържим добрите специалисти, коментира Борисов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване