08/09/11 08:07
(http://radiomilena.com/)

Нов вид дрога убива младежи

Нов вид дрога, която е 100 пъти по-силна от морфин, убива младежи от свръхдоза. Наркотикът е пуснат от дилъри в София масово от началото на пролетта като заместител на хероина, съобщи пред „Монитор” началникът на сектор „Наркотици” в СДВР Христо Разсолков. Опиатът е известен като бял хероин и води до рязко отслабване, удря сърцето и причинява блокиране на мозъчния център, отговарящ за дишането, поради което често се стига до колабиране. Част от опитите на лекари от Бърза помощ да спасят предозиралите са били неуспешни, защото традиционните препарати, използвани за блокиране на действието на норкотиците, не помагат при новото вещество.
„Досега зависимите купуваха силно разреден хероин с какви ли не боклуци вътре. Новият наркотик, който е познат като бял хероин, но няма нищо общо с него, е значително по-силен и затова се стига до смъртни случаи”, коментира още Христо Разсолков.
До използването му се стигнало след изчезването на кафявия хероин на пазара. Заради поредицата от полицейски акции срещу наркоорганизациите и лошата реколта на мак в Афганистан от зимата зареждането на пласьорите с най-коварния опиат станало почти невъзможно. За да не изгубят клиентите си, дилърите започнали да предлагат наркотик, разработен на основата на веществата кетамин или фентанил, използвани във ветеринарната и хуманитарната медицина като упойка за коне или болкоуспокояващо при пациенти с рак.
Засега точна статистика за починалите няма, но по неофициални данни жертвите са между 30 и 50. Само преди три седмици на територията на столичното Второ районно е имало 4 смъртни случая. Първите дози от новата дрога са се появили още през декември миналата година. Цената им била като на хероина – 12 лв. за 0,2 г и 20 лв. за 0,4 г.
С пускането на новата дрога 90% от употребяващите хероин преминали на нея. Причината е, че дозите са по-чисти, защото в тях не слагат традиционните примеси, които могат да бъдат от отрова за мишки барбитурати, до стрита тухла, тъй като фентанилът сам по себе си е изключително силен. Употребяващи новия наркотик твърдят, че ако организмът не е привикнал към него, могат да изкарат цял ден с инжектирането на 0,1 г. В същото време кризите при него не са толкова силни, колкото при хероина. actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване