08/10/11 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Марин Христов, ректор на Технически университет – София: Промените в закона създават възможност да се промъкват фалшиви дипломи

- Проф. Христов, колко са приетите в Техническия университет от тазгодишната кандидатстудентска кампания? Кои са най-желаните специалности?
- Кандидатстудентската кампания приключи на 5 август, когато изтече срокът за записване след второто и окончателно класиране. Ние имахме само две класирания и от около 1770 места в момента има записани 1590, т.е. над 90% са изцяло заети. Миналата година имахме около 4500 кандидати, докато тази година са близо 3600 кандидат-студенти. Въпреки намаления брой студенти, които кандидатстваха при нас обаче, може да се каже, че тази година е успешна за нас. В момента за 10% от местата, които са незаети, обявяваме допълнително класиране. До 15 август приемаме документи на хора, които при нас не са кандидатствали във всички специалности или такива, които са кандидатствали другаде, но искат и при нас да кандидатстват. Смятам, че 100% от местата ни ще бъдат заети. Традиционно най-желаните специалности са компютърните науки, телекомуникации, електроника, индустриален мениджмънт, авиационна техника, както и някои нови специалности, които бяха създадени в последните години, като мехатроника.

- Според статистика на Европейската комисия български университет не фигурира в класацията на първите 100 университета в Европа по брой студенти, участвали в програмата „Еразъм“ за обмен в чужбина. Как може да се стимулира по-голяма мобилност на студентите?
- Според мен основните проблеми за това стоят първо в знанието на съответния език. Особено в нашия университет това са хора , които учат за инженери, а не учат някаква филология. Второто нещо е финансовата подкрепа. Когато един студент от Белгия отиде във Франция, сумите, които плаща, са съизмерими, а сумите по програмата „Еразъм“ са само за да подпомогнат престоя му там. Когато един човек живее тук и за няколко месеца трябва да отиде в друга държава, разликите са фундаментални, а субсидията, която се дава, е същата.
В Техническия университет имаме над 200 споразумения със страни за обмен на студенти.

- С промени в Закона за висше образование бе уредено наши университети сами да признават чуждестранни дипломи. Ще доведе ли това до корупция?
- Този въпрос е двояк. Хубаво е университетите да признават дипломите, за да се намали общата бюрокрация, от една страна. От друга страна обаче, ако дойде при мен човек с диплома от някой университет, аз трябва да му намеря сайта и дори да успея да го направя, няма как да знам дали това е истински университет с истинско образование. Докато досега всичко беше централизирано на едно място в министерство, където те имат каталози на висшите училища във всяка държава и знаят кои са акредитирани. Според мен в тази промяна в закона има положителен момент, но възможностите да се промъкват хора с фалшиви дипломи силно се увеличава.

- Тази година очаквате ли да има проблеми с финансирането?
- Тук мисля, че университетите едва ли могат да прогнозират, трябва да се пита финансовото министерство. Специално аз мисля, че проблемите, които имаше миналата година, се задълбочават до известна степен. Финансовата криза продължава да си върви. При фонд „Научни изследвания“ например тази година нямат отворени програми за нови проекти. Те се опитват да финансират вече тръгналите проекти. Неминуемо университетите ще трябва да съкращават и оптимизират още някои неща. В момента трудно мога да кажа как броят на студентите ще се променя, но определено трябва да се оптимизира броят на преподавателите и останалия състав.

- Как ще се осъществи тази реформа в Техническия университет?
- При нас се оказа, че има много хора, които са в пенсионна възраст или са пенсионирани и работят при нас. Абсолютно за всички тези хора издадох заповед и в рамките на няколко месеца те получават предизвестие и се пенсионират окончателно. Трябва да се назначат млади хора на тяхно място.

- Миналата година се обещаваше допълнително финансиране за инженерните специалности. Ще настоявате ли за това тази година?
- Да, в крайна сметка такова допълнително финансиране ще има. Според рейтинга на отделните университети, който беше направен в министерството, специалностите и професионалните направления, които са на първо място, имат 10% бонус. Почти всички наши професионални направления са на първо място, т.е. всички с изключение на едно получават 10% бонус и едно получава 5%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване