08/14/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

"Мънго Джери" вдигна на крака Банско

Да видиш наживо емблематичната рок група от Великобритания “Мънго Джери блус бенд” и да се насладиш на изкуството й в Банско, е повече от шанс за меломаните. Щастливците, които го изпитаха на 11 август в рамките на 14-ия джазфест, едва ли някога ще забравят емоционалното преживяване. Репертоарът на групата включва музика с елементите на блус, буги, рок, фолк и поп. Неизменният лидер е Рей Дорсет - вокалист, китара - душата на групата, и музикантите със световна кариера - Хайни Алтбарт (шоу барабанист номер едно в Европа), Джонатан Плеил – китара, и Хелмут Пош - пиано.
Бурни аплодисменти посрещнаха появата на легендарните музиканти на сцената. С китара и фисхармоника Рей Дорсет запя хита на всички времена In the summertime . Самият Рей споделя, че публиката може да не знае името му, но точно тази песен я знаят и обичат милиони хора по света. Заредиха се любими хитове, изсвирени с много темперамент, огнена страст, като всеки от музикантите демонстрираше инструменталното си майсторство. Феноменалният барабанист, собственик на погребално бюро Хайни Алтбарт показа нечувани качества, граничещи с невероятното: ”космически” темпа, нюанси, огромен диапазон на звучене и импровизираше, свирейки с палките си върху всеки предмет на сцената. Градусът на възторг нарастваше и в края на концерта на сцената и сред публиката стотици щастливи слушатели се впуснаха в бурен рок. Любимецът Рей Дорсет изпя Ladi Rose и на бис поднесе отново In The summertime, с което завърши паметният концерт.
Помня Рей Дорсет от предишното му посещение в България през далечната 1978 г., когато групата бе почетен гост на “Златният Орфей“. Всъщност „Мънго Джери“ е единствената група от 70-те, която успява да пробие успешно “желязната завеса” и да намери почитатели в Източна Европа. С умиление и чувство за хумор Рей Дорсет си спомня, как разхождайки се с корабче в Бургаския залив, български кинорежисьори го снимат в ролята на пират и че най-трудно за него били репликите на български език. Хонорарът бил “богат” и поради забраната по онова време да се изнася българска валута, той накупил безброй подаръци за семейството си, включително и шарена черга. Каси с шампанско били изпити от музикантите, оставяйки незабравим спомен и весели преживявания.
Рей Дорсет определя себе си основно като блус музикант. Твърди, че е повлиян от Елвис Пресли и Бъди Холи. Спомня си, че в ранните си години в семейството му се слушал по радиото много джаз. Баща му свирил също тази музика, още от малък Рей бил любопитен и отворен към музиката и още тогава осъзнал, че в основата на всичко е блусът. Световната критика счита Рей Дорсет за най-големия поп феномен след „Бийтълс“. Той слуша неизменно различна музика и търси нов изказ в музицирането .За разлика от рок групи като „Дийп Пърпъл“, които влагат пари в реклама и се стремят към много печалба, той смята, че това няма нищо общо със стойностната музика, към която се стреми. Близък е по възгледи с Боб Дилън, който има в репертоара си 3 версии на In the summertime. За Рей най-важното в музицирането е духовната връзка, искреността и приятелството между партньорите в групата. Очарован е от Банско и има чувството,че е участвал в приказен филм. Обикнал е България и вярва, че отново ще срещне топлата българска публика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване