08/15/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

БСК иска МВР и МО сами да плащат осигуровките си

Заплатите на служителите на МВР, министерствата на отбраната и правосъдието да се увеличат с 12 на сто от бюджета на ведомствата, за да започнат те сами да плащат осигурителните си вноски за пенсия. Това предложиха вчера от Българската стопанска камара, които представиха комплекс от мерки за реформи в пенсионната система.
Част от идеите са свързани с изработване на нови критерии за ранното пенсиониране, радикална промяна на системата за отпускане на пенсиите за инвалидност, премахване на тавана на пенсиите и получаването им в реален размер, обясни изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.
По думите му идеята на работодателите е служителите на МВР, МО и правораздавателните органи сами да плащат осигуровките си и затова трябва да се увеличат заплатите им, за не са отрази това на нетните доходи. „Увеличението на възнагражденията трябва да е за сметка на бюджетите на съответните министерства“, обясни Данев. Идеята служителите на МВР, МО и останалата администрация сами да се осигуряват беше лансирана и в началото на годината, но тогава срещна силен отпор. По думите на Данев така ще се създаде възможност за „чистота" на бюджетите на министерствата, както и на трансферите им към НОИ.
От организацията предлагат още размерът на осигурителните вноски за служителите на МО, МВР и правосъдието да се приведе в съответствие с размера и продължителността на получаване на пенсията.
Служителите им, както и хората, полагащи първа и втора категория труд, трябва да се прекатегоризират съобразно риска на работното място, е друго предложение на БСК. „Няма причина секретарката на шефа на мината да е първа категория труд и да се пенсионира по-рано“, обясни образно Данев.
Работодателите настояват още за служителите на МО, МВР и правораздавателните органи, работниците от първа и втора категория труд и за земеделските стопани да се създадат обособени фондове в рамките на фонд "Пенсии" към ДОО по подобие на учителския.
От БСК поискаха още радикална промяна в системата за отпускане на пенсиите за инвалидност. В момента у нас освидетелстваните инвалиди се увеличават средно с 40 000-50 000 на година, а през периода 2003-2005 година нарастването е било с 90 000 годишно. През 2002 г. хората, чиято инвалидност е призната от компетентните органи, са били 272 000, а през 2010 г. - 422 000. През 2010 г. за инвалидни пенсии са изплатени над един милиард лева. „Няма нормална страна, в която да има над 700 000 освидетелствани при 3 100 000 хора на възраст от 15 до 65 г.“, заяви Данев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване