08/17/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Предложиха Херман ван Ромпуй за "Мистър евро", спират еврофондове на държави с дефицит

Президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел са изпратили вчера съвместно писмо до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, в което му предлагат да бъде начело на новия съвет на лидерите на еврозоната, предаде АФП.
Саркози и Меркел посочват, че се надяват да бъде заздравено координирането на финансовото планиране в еврозоната на фона на сегашната дългова криза, и искат в това да се включи бившият белгийски премиер. „Еврото е основата на нашия икономически успех и символ на политическото обединение на нашия континент”, пише в писмото на лидерите на Франция и Германия до Ван Ромпуй.
Друго общо предложение на двамата лидери е ЕС да спира достъпа до структурни и кохезионни фондове на страните от еврозоната, които не успеят да намалят своя дефицит.
В писмото си Меркел и Саркози посочват, че Брюксел трябва да има по-силна роля в контролирането на това, как се изразходват средствата от фондовете, и да гарантира, че страните изпълняват поставените цели за таван на дълга. „В бъдеще плащания от структурните и кохезионните фондове трябва да бъдат спирани за страни, които не са изпълнили препоръките за намаляване на прекомерен дефицит. Тези промени трябва да бъдат отразени в нови правила за фондовете, които трябва бъдат предложени за следващата финансова рамка”, пише в писмото.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу определи плановете за създаване на съвет за постоянно икономическо управление на валутния съюз като „важен политически принос на лидерите на двете най-големи икономики в еврозоната. "Подходящ формат и чести срещи на върха за еврозоната с постоянен председател ще съдействат за по-стабилно и убедително политическо ръководство", каза Барозу по отношение на предложението председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй да ръководи и срещите на страните от зоната. В общо изявление с Оли Рен, еврокомисар по икономическите и паричните въпроси, Барозу приветства предложението за въвеждане на данък върху финансовите транзакции, като го определи като "стъпка напред". Такъв данък "ще бъде ключов инструмент за гарантиране, че финансовият сектор ще има принос към държавните средства". Според двамата представители на ЕК включване на правилата за фискална стабилност в националните законодателства на всички държави членки е друг политически принос към дългосрочната стабилност на финансите.
„Сапатеро даде положителна оценка на предложенията на френския президент Никола Саркози и канцлера на Германия Ангела Меркел, тъй като те предполагат предприемането на важна стъпка в посока към икономическо обединение на еврозоната”, съобщи пресслужбата на испанския министър-председател. Австрия не е готова да се откаже напълно от правомощията си да води икономическата политика в името на по-голяма интеграция в ЕС, пък посочи в телевизионно интервю, излъчено във вторник, финансовият министър на страната Мария Фектер, цитирана от Ройтерс. Според нея Брюксел не трябва да има правото да формира икономическата и финансовата политика от името на Австрия.
Представители на британското правителство пък коментираха, че плановете на Германия и Франция за европейски данък върху финансовите транзакции трябва да бъдат приети в цял свят, за да бъдат ефективни. А Ирландия настоява той да бъде приет на ниво ЕС.


За какво още се споразумяха Париж и Берлин

  • Германският канцлер и френският президент ще предложат на срещата на лидерите от еврозоната през септември въвеждането на данък върху финансовите транзакции между 17-те държави с единна валута.
  • През 2013 г. двете държави планират да въведат общ корпоративен данък за компании в Германия и Франция.
  • Планира се създаването на икономическо правителство за еврозоната за стабилност на еврото и контрол върху фискалните политики на отделните държави.
  • „Правителството на еврото” да бъде ръководено от Херман ван Ромпуй. Новият орган ще заседава два пъти годишно.
  • До една година се очаква всички страни с евро да въведат фискален борд, вписан във всяка от 17-те конституции.
  • През есента ръководителите на държавите от еврозоната ще заседават по нови мерки за борба срещу дълговата криза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване